időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Összefogás az online bankkártyacsalók ellen

MNO
2004.12.29. 10:50

Gazdasági társaságok és bűnüldözési szervek összefogásával új nemzetközi szövetség jött létre az internetes cím- és adatlopások elkövetőinek lefülelésére. Az online bűnözők ugyanis hamis weboldalak segítségével kicsalhatják a felhasználóktól bankkártyájuk számát. A Digital PhishNet nevű programot többek közt az FBI is támogatja.

Nemzetközi bűnüldözési szervek és különböző gazdasági szereplők új programot hoztak létre az online bűnözés megakadályozására – írja a Napi Gazdaság.

A Digital PhishNet nevű program keretében a technológiai, banki, pénzügyi szolgáltatói és online aukciós ágazatok képviselői, illetve az érintett hatóságok (Microsoft, America Onlilne, Digital River, EarthLink, Lycos, Network Solutions, VeriSign, FBI, FTC (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság), USSS titkosszolgálat, USPIS postai nyomozószolgálat) közösen igyekeznek kezelni a phishing néven ismert problémát. Ennek lényege az, hogy a felhasználókat hamis webhelyekre irányítják – rendszerint más nevében írott e-mailek segítségével –, arra kérve őket, adják meg pénzügyi adataikat, például a bankkártyájuk számát és a jelszavukat. A csalók sokszor kémszoftvereket és vírusokat is letöltenek a felhasználók számítógépeire, hogy megfigyeljék azok internetezési szokásait, elolvassák dokumentumaikat.

A Digital PhishNet résztvevői azért fogtak össze, hogy felkutasák a phishing céljából működő webhelyeket, azonosítsák azon levelek forrását, amelyek megtévesztik a látogatókat és hamis webhelyek felkeresésére veszik rá őket. Bár már léteznek olyan gazdasági csoportosulások, amelyek az adatlopásra szakosodott webhelyek azonosításával, az ellenük való védekezés módszertani útmutatásainak, illetve a megtörtént esetek adatainak terjesztésével foglalkoznak, a Digital PhishNet az első olyan csoport, amely bűnüldöző szerveket is bevon ebbe a tevékenységbe.

Dan Larkin, az FBI internetes bűncselekmények bejelentésére szolgáló központjának (IC3) vezetője szerint a bűnözők rendkívül gyorsan hozzák létre és tüntetik el ezeket a hamis webhelyeket, így igen nehéz őket felkutatni. Pár nap alatt rengeteg bankkártyaszámot, jelszót és egyéb személyes pénzügyi információt képesek felhalmozni. A szakember szerint a Digital PhishNet komoly válaszlépés a phishinggel szemben, hiszen módot ad az olyan vállalatok adatainak összegyűjtésére, amelyek a bűncselekmények gyakori célpontjai. Emellett közvetlen, valós idejű csatornát hoz létre a vállalatok és a bűnüldöző szervek között, így a bűnözőknek nem marad idejük felszívódni – tette hozzá. (Napi Gazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.