Botrány a fővárosban: illegális reklámozás előnyben

Egy csütörtökön hozott határozatával a fővárosi önkormányzat évente több mint hetvenmillió forintot húz ki a fővárosi polgárok zsebéből. A jogszabály utólag törvényesítette egy közterületi reklámokkal foglalkozó magáncég illegális tevékenységét. A Magyar Nemzet úgy tudja, az ügyben hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

Magyar Nemzet
2005. 01. 30. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügy főszereplője az a Médiacontact Kft., amely tavaly tavasszal egy, a Matávval kötött szerződés alapján reklámberendezéseket szerelt a fővárosi közterületeken álló telefonfülkékre. Köztudott, hogy a reklámcégek Magyarországon súlyos közterület-használati díjat fizetnek, a Médiacontact azonban kivételes helyzetben van: a berendezések illegális működtetése miatt ugyanis az önkormányzatok nem tudják beszedni a törvény által meghatározott díjakat.

A városszerte mintegy félezer, úgynevezett citylight felület felszerelése ellen a kerületek egyértelműen felléptek, s már sokmilliós bírságot szabtak ki sorozatban. A cég a szabálysértési eljárások ellenére tovább folytatta a berendezések telepítését és működtetését.

A Médiacontact Kft. reklámfelületeit az a Multireklám Kft. értékesíti exkluzív szerződés alapján, amelyet az elmúlt hetekben vásárolt meg Csányi Sándor, az OTP első számú vezetője.
A Médiacontact Kft. a főváros várostervezési és városképvédelmi bizottságánál többször próbálkozott az illegális helyzet utólagos megszüntetésével, ám eddig eredménytelenül. A méltatlan jogi helyzet végső megoldására a bizottság fideszes elnöke, Sasvári Szilárd terjesztette be a bizottság javaslatát. Eszerint a főváros – a korábbi gyakorlatát módosítva – nem szabhat közterület-használati díjat akkor sem, ha a telefonfülkék a rájuk szerelt berendezések következtében terebélyesebbé válnak. A növekedés mértéke legfeljebb tíz centiméter lehet, ami a kft. esetében éppen elfogadható, hiszen berendezései 9,8 centiméterrel lógnak ki a fülkék síkjából.

A fővárosi közterületi reklámcégek a Magyar Nemzet információja szerint pereket fontolgatnak a verseny sérülése miatt. Véleményük szerint a hatályban lévő jogszabályt az önkormányzat a cég igényeihez alakította utólag, amelynek következtében az illegális helyzetet úgy szüntették meg, hogy még díjat sem kell fizetnie, s amely évente több mint hetvenmillió forintjába kerül a fővárosi adófizetőknek. Úgy tudjuk, az ügyben feljelentés is született: a Fővárosi Főügyészségen ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tettek hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.