Esélyegyenlőségi megbízás három cégnek, kérdőjelekkel

Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal – még Lévai Katalin minisztersége idején – számos tanácsadói szerződést kötött egy a liberális holdudvart erősítő cégcsoporttal. A szociális tárca egyelőre nem válaszolt a több millió forintos megállapodások kapcsán feltett kérdéseinkre. A több cégben felbukkanó Mészáros Zsolt csupán annyit közölt: eleget tettek a vállalásaiknak.

Magyar Nemzet
2005. 01. 21. 23:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet birtokába jutott szerződések mindegyikét 2004. január 12-én írták alá a megbízást elnyerő cégek, illetve az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal. A megállapodások többségében egy konkrét tanulmány elkészítésében, illetve tanácsadásban állapodtak meg. A szerződések vonatkozó pontjai minden esetben kimondták, hogy a tanácsadási tevékenységet június 30-ig kell végezni. Ez az időpont azért sokat mondó, mert Lévai Katalin is júniusban mondott le tárca nélküli miniszteri posztjáról. Mint ismeretes, a politikus az európai parlamenti választásokat követően Brüsszelbe távozott, ahol a szocialista frakciót erősíti.

A kontraktusok vonatkozásában ugyancsak érdekes, hogy a szóban forgó cégek mindegyikében felbukkan Mészáros Zsolt, a – Fecske utcában székelő – liberális kötődésű Jól-Lét Mentálhigiénés Alapítvány kuratóriumi titkára.

Mészáros a MÉSZIK Bt. képviselőjeként – beltagjaként – arra szerződött, hogy tanulmányt készítenek a „nemek közötti egyenlőség előmozdítása a szakszervezetek által” témában. A dolgozatért 1,4 millió forint plusz áfát zsebelhetett be a társaság, ám ezenkívül nettó 1,68 millió forintért még néhány hónapon keresztül tanácsokkal is ellátta a hivatalt.

A MÉSZIK Bt. másik szerződése csupán a tanulmány címében különbözik a fent ismertetett megállapodástól. A társaság ugyanis „A magyarországi nonprofit szektor története és helye a magyar gazdasági és jogrendben” címmel is készített egy dolgozatot a hivatal számára, amelyért szintén 1,4 millió forint közpénzt kaptak, tanácsadásért pedig 1,68 millió forintos honoráriumot rögzítettek a megállapodásba. A MÉSZIK Bt. kültagja egyébként Zentai Rita, aki csakúgy, mint Mészáros Zsolt, a Fecske utcában lakik.

Egy másik betéti társaság, a Zentai és Társa Bt. szintén arra szerződött, hogy tanácsaival az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal munkáját segítse. A díjazást az egyezség harmadik pontjában rögzítették. Eszerint „a felek megállapodnak, hogy a megbízottat feladatai ellátásáért 2 fő részére (…) mindösszesen bruttó 4,8 millió forint illeti meg”. A szerződést a hivatallal Zentai Ferenc kötötte, ám a betéti társaságban mint kültag megint csak feltűnik Mészáros Zsolt. Arról nincs információnk, hogy Zentai Ferenc és a már említett Zentai Rita között van-e rokoni kapcsolat.

„A nők esélyegyenlőségének problematikája Magyarországon az uniós csatlakozás előtt” címmel tanulmányírásra és tanácsadásra vállalkozott a Szám-Szint Kft. is. A dolgozatért bruttó kétmillió forintot fizetett a hivatal, míg tanácsadásra áfával együtt több mint 2,3 millió forintnyi közpénz került magánszemélyek zsebébe.
A Szám-Szint Kft. természetesen a Fecske utcai pár, vagyis Mészáros Zsolt és Zentai Rita érdekeltségébe tartozik. A cég fő tevékenységi körei között található egyebek mellett az ülőbútorgyártás, a kempingszolgáltatás, a villanyszerelés, a motorkerékpár-kereskedés, illetve a vakolás és a tanácsadás.
Mészáros Zsolttól szerettük volna megkérdezni, hogy miképpen tudott ennyi megbízási szerződéshez jutni, ám a szakember csupán annyit mondott: a megállapodásban foglalt vállalásaiknak eleget tettek, majd letette a telefont.

Horváth Éva, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium sajtófőnöke lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.