időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Jelentős hibák az Encyclopaedia Britannicában

Kovács Zita
2005.01.30. 07:16

Egy tizenkét éves gyermek figyelt fel arra, hogy a 32 kötetes Encyclopaedia Britannica súlyos hibákat tartalmaz. A kisfiú a lengyelországi részekre vonatkozóan fedezett fel pontatlanságot és hiányosságot. A könyv szerkesztői most a fejezet újraírására készülnek.

Egy 12 éves kisfiú észrevette, hogy a világ egyik legnagyrabecsültebb könyvében komoly hibák vannak. Lucian George gyakran böngészett az Encyclopaedia Britannica 32 kötetében, és pontatlanságot talált a Lengyelország és a Kelet-Európa vadvilága címszavaknál.

Az egyik hiba egy Chochim nevű kisvároshoz kapcsolódik, amit az enciklopédia Moldovába helyez egy újság jelentése alapján. Lucian, egy észak-londoni általános iskola diákja szerint ez helytelen, mivel Chochim Ukrajnában található.

Lucian úgy véli, az enciklopédiában az is rosszul szerepel, hogy az európai bölény csak Lengyelország Bialowieza nevű erdejében található meg. Lucian elmondta a Timesnak, hogy európai bölénnyel Lengyelország déli hegységeiben, Oroszországban, Litvániában, Fehérországban, Ukrajnában, Kelet-Szlovákiában és a Kárpátok romániai területén is találkozhatunk. A kissrác mindezt azért tudja, mert az anyukája lengyel, és mindig is érdeklődött az ország történelme iránt. Lucian minden évben egy hónapot tölt a lengyelországi Yamy farmon.

A gyermek apja a Daily Mailnek úgy nyilatkozott, hogy Lucian „normális srác”. Elmondta, hogy a kisfiú intelligens és a társai is értelmesek, de ugyanúgy megnézi a televízióban a Simpson családot, mint sok más gyerek.

Anita Wolff, a 15. Encyclopaedia Britannica szerkesztője megköszönte Luciannek, hogy rámutatott a hibákra és a hiányzó információkra. Hozzátette: a könyv lengyelországi részét újraírják.

Lucian elmondta, hogy a hibák ellenére még mindig azt gondolja az enciklopédiáról, hogy az a legjobb könyv azok közül, amit ismer.

Forrás: Press Association

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.