Orbán Viktor: Hová tették a 3500 milliárd forintot?

A forint erősítése, a munkanélküliség és az infláció csökkentése, a privatizáció megállítása, és a jelenlegi, összeomlott költségvetés helyett egy új készítése radikális adócsökkentéssel – Orbán Viktor szerint a kormánynak ezekkel a problémákkal kellene foglalkoznia a kampányolás helyett. A Fidesz-MPSZ elnöke a Hír Tv-nek adott interjújában elmondta: a magyar embereknek jelenleg a munka, az otthon és a biztonság hiányzik a legjobban. Közölte: szó sincs arról, hogy visszavonulna.

MNO
2005. 01. 28. 11:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

?Az elmúlt 100 nap a ködösítés időszaka volt?

Aki könnyű pénzről álmodik, az téved. Az EU-ban sincs kolbászból a kerítés. Magyarországon ezt már megpróbálták megvalósítani, de akkor csak a kóbor kutyák járnak jól – mondta a Hír Tv-nek Brüsszelben adott interjújában Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke, az Európai Néppárt alelnöke. Az exminiszterelnök hangsúlyozta: ahhoz, hogy Magyarország sikeres tagja legyen az Európai Uniónak, kemény munka, jó programok és a brüsszeli magyar EU-diplomaták eredményes munkája szükséges.

Ha visszatekintünk az előző két évre, akkor világos, ámde elszomorító kép tárul elénk – vélekedett Orbán Viktor. Miközben a csatlakozó országok között sok összevetésben Magyarország volt az első, addig mára lecsúszott. Van olyan kategória, amelyben Romániával vagyunk egy szinten.

„Lemaradtunk, mint a borravaló” – jegyezte meg.

A lecsúszásnak véleménye szerint az elhibázott gazdaságpolitika az oka. „Be kellene vallani, milyen a valós helyzet, de ezt senki nem teszi meg. Sőt, alkalmanként valótlan adatokat tárnak a nyilvánosság elé. Őszinteség, szembenézés a helyzettel és változtatás” – vélekedett Orbán Viktor, milyen hozzáállást kellene tanúsítania a Gyurcsány-kormánynak.

Ha ezen az úton megyünk tovább, nőni fog a munkanélküliség, az emberek bizonytalannak érzik az állásukat, a keresetek mellett csökken a nyugdíjak reálértéke is, nő az államháztartás és a költségvetés hiánya, folytatódik az eladósodás – adott képet Orbán Viktor a várható helyzetről.

Kiemelte: a kabinetnek el kellene számolnia a felvett hitelekkel is. „Hová tették a 3500 milliárd forintot?” – vetette fel.

„Az elmúlt 100 nap a ködösítés időszaka volt, ehelyett őszintének kellene lenni. A mostani kormánynak nem sok 100 napja van már hátra” – szögezte le, s megjegyezte: a folyamatok nem változtak meg a Medgyessy-kormány lecserélése óta.

Térvesztés, pozícióvcesztés, lecsúszás, bizonytalanság, ezek a jellemzőek a mai Magyarországra – sorolta Orbán Viktor.

Szívesen segítene Gyurcsánynak

Riporteri kérdésre Orbán elmondta: elmegy arra az egyeztetésre, amelyre Gyurcsány Ferenc hívta meg az eddigi miniszterelnököket. „Szívesen adok tanácsot, teszek javaslatokat” – mondta. Megemlítette: eddig akármelyik miniszterelnök hívta, elment a találkozóra.

Orbán: Kampány helyett kormányzást

Oirbán Viktor reagált arra a felvetésre is, amely szerint a Fidesz nem megfelelően reagál a kormányzati döntésekre, támadásokra, illetve témákra. „Azt tanácsolom mindenkinek, ne hagyjuk, hogy belerángassanak minket az idő előtti kampányba. Most nem erre, hanem tettekre, sikeres kormányzásra van szükségünk. Ez az ország érdeke. A baj az, hogy csak beszéd van, kormányzás nincs” – mondta.

A következő 15 hónapban, úgy véli, a kormánynak a következő területen kell előrelépést elérnie: erősítenie kell a forintot, csökkentenie kell a munkanélküliséget és az inflációt, meg kell állítania a privatizációt, minél sikeresebbé tenni ez EU-tagságot, továbbá elengedhetetlen az adócsökkentés is.

Orbán Viktor szerint a költségvetés nyilvánvalóan összeomlott, „annak egyetlen száma sem igaz”, s ezt külföldön úgy tudják, mint itthon. Megjegyezte: ennek a problémának a megoldásában a radikális adócsökkentés lehet a megoldás.

„Munka, otthon, biztonság. A magyar embereknek most ez hiányzik a legjobban – utalt arra, hogy a kormány hasonló jelszavakkal állt elő nemrég. – Ugyanakkor szétzúzták az otthonteremtési programot.”

Nem csak a jelszavakat kéne átvenni, hanem a tetteket is – mondta.

Nem vonul vissza

A személyét illető kérdésre közölte, nincs szó arról, hogy visszavonulna. „Teszem a dolgom. Nem pusztán arról van szó, hogy megnyerjük a következő választást, hanem arról is, hogy előre menjünk. Ha már most kampányolnánk, ártanánk a céljainknak. Rá kell szorítanunk a kormányt, hogy cselekedjen” – jegyezte meg.

Közölte: szokásához híven idén is mond ország- és évértékelő beszédet, ám a „részletekről még korai beszélni”.

Megerősítette: valóban felvetődött a Fidesz vezetésében a pártelnöki és a miniszterelnök-jelölti pozíció szétválasztása, de ebben a kérdésben szintén korainak tartja a nyilvánosság tájékoztatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.