Baráti átvilágítók vizsgálják a Mecsekérc Rt. könyvelését

Virág Attila SZDSZ közeli üzletember, Gyurcsány Ferenc kormányfő korábbi üzlettársa áll a Mecsekérc Rt. könyvelését vizsgáló vállalkozás mögött – tudtuk meg. A Pécs melletti atomtemető felépítését előkészítő állami céget hamarosan privatizálják. Az ÁPV Rt. által meghatározott eladási árat nagyban befolyásolhatja, hogy pontos adatokat közöltek-e a vállalat gazdálkodásáról.

Magyar Nemzet
2005. 02. 22. 23:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cégbírósági adatok szerint Virág Attila, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. korábban a szabad demokraták által delegált elnökhelyettese, az SZDSZ egykori pénztárnoka jelentős részvénycsomagot birtokol a befektetésekkel foglalkozó Tiara Rt.-ben. Ez a társaság résztulajdonosa annak a Pertia Rt.-nek, amely a baloldali kormányváltás óta, 2002. augusztus 30-tól végzi az állami tulajdonú Mecsekérc Rt. könyveinek vizsgálatát. A Pertia Rt. másik fő részvényese, a Reményik és Társa Kft. is Virág Attila érdekeltségi köréhez tartozik.

Az SZDSZ közeli üzletember nevéhez fűződik az akkoriban a könyvvizsgálók képzésében piacvezető Perfekt Rt. eladása az Altus Rt.-nek, mely Gyurcsány Ferenc cégbirodalmának zászlóshajója volt. Virág még az ÁPV Rt. vezetőségében tevékenykedett, amikor 1996 tavaszán a privatizációs társaság magánosította a Perfektet. A jól jövedelmező vállalkozás másik résztulajdonosa olyan cég lett, amelyben Virág Attila az ÁPV rt.-s pályafutása után érdekeltséget szerzett.

A mostani kormányfő pedig nem maradt hálátlan: a szabad demokrata holdudvarhoz tartozó vállalkozó az Orbán-kabinet idején a Gyurcsány-cégbirodalom jól fizetett alkalmazottjaként dolgozott. Így 2000 és 2002 között betölthette a Perfekt Rt. igazgatóságának elnöki posztját, s 1999-től 2002-ig igazgatósági tag volt az Altus Rt.-ben is.

Gyurcsány és Virág kapcsolatának további gyümölcse, hogy az SZDSZ közeli üzletember vállalkozása éppen a Perfekt Rt.-től vásárolhatta meg a Pertia Rt.-t, amely három nappal később már a Mecsekérc Rt. könyvvizsgálójaként tűnt fel. Emellett a kormányváltás után a Budapest Airport átvilágítását is megkapta Virág Attila érdekeltsége.

Lapunk többször megírta, hogy az ÁPV Rt.-nél javában folyik a Mecsekérc Rt. privatizációjának előkészítése. Ez az állami vállalat végzi el a radioaktív hulladékok elhelyezésével kapcsolatos kutatások java részét. A privatizációs vállalatnál korábban elmondták, hogy már 2003-ban elkészült a Mecsekérc Rt. vagyonértékelése, ám a meghatározott összeget nem kívánták elárulni, mert ez – mint fogalmaztak – befolyásolná a privatizációs tenderre jelentkezők közötti versenyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.