Első ránézésre biztató képet mutat a magyarországi biotermelés alakulása: a bionövényekkel foglalkozó gazdák száma 10 százalékkal (1615-re) emelkedett, a feldolgozók száma pedig több mint ötödével, 284-re nőtt tavaly. A biotermelésbe bevont terület 11 ezer hektárral lett nagyobb, a bio minősítésre kizárólagosan jogosult Biokontroll Kht. és Hungária Ökogarancia Kft. így most 126 ezer hektárnyi termőterületet ellenőriz, illetve tanúsítja az innen származó biotermékek megfelelőségét – írja a Napi Gazdaság.
Az exportorientált ágazat jövedelmezősége mégsem javul a várt mértékben, aminek oka, hogy még mindig 80 százalék körül van a feldolgozatlan termékek aránya. Márpedig jóval magasabb árkategóriában lehetne értékesíteni a feldolgozott termékeket – mondta el a gazdasági napilapnak Roszik Péter, a Biokontroll Kht. ügyvezetője. A külföldi felvásárlók ugyanis a helyi igények szerint kívánják feldolgozni a nyersanyagot. Az elmúlt években a biotermelés mintegy 90 százalékát adták el külföldön, ma már az össztermés 15–20 százalékát a magyar fogyasztók veszik meg.
Az Ökogarancia által ellenőrzött 20 termelőnél az export aránya mindazonáltal 95 százalék felett volt. Dér Sándor ügyvezető ennek kapcsán elmondta, hogy átfogó marketingkoncepció nélkül a feldolgozóiparnak kockázatos az igen szűk hazai piacra termelni.
A biotermékek szakmai szabályozásában nem hozott változást az uniós csatlakozás, mivel 1995 óta a közösségi szabályokkal egyenértékű ellenőrzési rendszer működik Magyarországon. A tanúsítványok megszerzésének feltételrendszere azonban jelentősen módosult. Újdonság például, hogy ha a gazdálkodó a kétéves átállási időszakban az előírásoknak megfelelően végzi a termelést, tanúsítványt kap a bio minősítésre jogosult termékeiről – jegyezte meg Roszik. Május óta ráadásul csak a már forgalomba került termékeket ellenőrizheti a két tanúsító szervezet, míg korábban csak ellenőrzött termékek kerülhettek a boltok polcaira.
A biogazdák azonban mindezt nehezményezik, mondván: igen szigorú előírásoknak kell megfelelniük, a piacon viszont számos olcsóbb ál-biotermékkel kell versenyre kelniük. A divatossá vált „bio” elnevezésű árucikkek negyede ugyanis nem esik át semmilyen minősítésen. A fogyasztók nagy része pedig tájékozatlan a biotermékek tényleges mibenléte felől. A Biokultúra Kht. egy felmérés során a biotermékeket fogyasztók döntésmechanizmusát vizsgálta. A fogyasztók eszerint azt tekintik a legfontosabbnak, hogy az élelmiszer vegyszermentes legyen, környezetkímélő eljárással termesszék, legyen mentes a genetikai módosítástól, majd ezt a szempontot követi a magas íz- és beltartalom.
Gerillákból gorillák
