Nehézségek között növekszik a biotermelés

Egyre többen bíznak a biotermesztés sikerében: egyre több biogazda egyre nagyobb területen termeszt növényeket. A főleg exportra termelő ágazat jövedelmezőségét azonban csökkenti, hogy külföldön késztermék helyett feldolgozatlan árut keresnek. Az új uniós minőségbiztosítási szabályok miatt ráadásul egyre több olcsó, ellenőrizetlen termék is nehezíti a helyzetet.

MNO
2005. 02. 21. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első ránézésre biztató képet mutat a magyarországi biotermelés alakulása: a bionövényekkel foglalkozó gazdák száma 10 százalékkal (1615-re) emelkedett, a feldolgozók száma pedig több mint ötödével, 284-re nőtt tavaly. A biotermelésbe bevont terület 11 ezer hektárral lett nagyobb, a bio minősítésre kizárólagosan jogosult Biokontroll Kht. és Hungária Ökogarancia Kft. így most 126 ezer hektárnyi termőterületet ellenőriz, illetve tanúsítja az innen származó biotermékek megfelelőségét – írja a Napi Gazdaság.

Az exportorientált ágazat jövedelmezősége mégsem javul a várt mértékben, aminek oka, hogy még mindig 80 százalék körül van a feldolgozatlan termékek aránya. Márpedig jóval magasabb árkategóriában lehetne értékesíteni a feldolgozott termékeket – mondta el a gazdasági napilapnak Roszik Péter, a Biokontroll Kht. ügyvezetője. A külföldi felvásárlók ugyanis a helyi igények szerint kívánják feldolgozni a nyersanyagot. Az elmúlt években a biotermelés mintegy 90 százalékát adták el külföldön, ma már az össztermés 15–20 százalékát a magyar fogyasztók veszik meg.

Az Ökogarancia által ellenőrzött 20 termelőnél az export aránya mindazonáltal 95 százalék felett volt. Dér Sándor ügyvezető ennek kapcsán elmondta, hogy átfogó marketingkoncepció nélkül a feldolgozóiparnak kockázatos az igen szűk hazai piacra termelni.
A biotermékek szakmai szabályozásában nem hozott változást az uniós csatlakozás, mivel 1995 óta a közösségi szabályokkal egyenértékű ellenőrzési rendszer működik Magyarországon. A tanúsítványok megszerzésének feltételrendszere azonban jelentősen módosult. Újdonság például, hogy ha a gazdálkodó a kétéves átállási időszakban az előírásoknak megfelelően végzi a termelést, tanúsítványt kap a bio minősítésre jogosult termékeiről – jegyezte meg Roszik. Május óta ráadásul csak a már forgalomba került termékeket ellenőrizheti a két tanúsító szervezet, míg korábban csak ellenőrzött termékek kerülhettek a boltok polcaira.

A biogazdák azonban mindezt nehezményezik, mondván: igen szigorú előírásoknak kell megfelelniük, a piacon viszont számos olcsóbb ál-biotermékkel kell versenyre kelniük. A divatossá vált „bio” elnevezésű árucikkek negyede ugyanis nem esik át semmilyen minősítésen. A fogyasztók nagy része pedig tájékozatlan a biotermékek tényleges mibenléte felől. A Biokultúra Kht. egy felmérés során a biotermékeket fogyasztók döntésmechanizmusát vizsgálta. A fogyasztók eszerint azt tekintik a legfontosabbnak, hogy az élelmiszer vegyszermentes legyen, környezetkímélő eljárással termesszék, legyen mentes a genetikai módosítástól, majd ezt a szempontot követi a magas íz- és beltartalom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.