időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Használhatatlan pisztolyok Irakban

Magyar Nemzet
2005.04.14. 22:02

Számos gond merült fel az iraki magyar katonák felszereléséhez tartozó pisztolyokkal a szállítózászlóalj misszióján – derül ki Sramkó Mátyás egységparancsnok beszámolójából, amit a Magyar Honvédség logisztikai folyóiratában tett közzé.

A fegyverek egy részének furatait ellipszis alakúra fúrták, így azok nem húzták fel magukat automatikusan, egyes pisztolyok szánját nem lehetett hátrahúzni, a biztosítógolyók pedig elkoptak bennük, ezért a pisztolytáskába helyezéskor is kibiztosítottak. A sivatagi körülmények miatt a pisztolytárak állandóan széthullottak, erről egy logisztikai konferencián beszámolt a kabuli misszió egyik századosa is. A 96M P9RC típusú pisztolyokat a magyar FÉG cégcsoporttól vásárolta a honvédség. A társaság résztulajdonosa, Szalai Péter baloldali holdudvarhoz tartozó vállalkozó, aki a lapnak azt állította: a gondokat okozó fegyvertípus hat-hét évvel ezelőtti konstrukció, pedig 2003-ban 1500 korszerűbb parabellum lőfegyvert adtak el a Honvédelmi Minisztériumnak.

A Magyar Honvédség fegyverzettechnikai szolgálatfőnökének intézkedésére a HM Technológiai Hivatal 2004-ben kivizsgálta az Irakba kivitt fegyverekkel kapcsolatos panaszokat, és megállapította, hogy a hibásan működő pisztolyokat nem szakszerűen kezelték, azokon több esetben kezelői szinten nem megengedett beavatkozások nyomait tapasztalták – közölte Taligás Antal ezredes, a HM médiaosztályának vezetője. Az ezredes arról nem tudott nyilatkozni, hogy az Irakba szállított fegyvereket mikor gyártották, és azok a régebbi vagy az újabb beszerzésből valók-e. Azt azonban leszögezte: a jelzett hibák egyediek, azok nem jellemzőek a konstrukcióra, és nagy részük kiképzési és karbantartási hiányosságokra vezethetők vissza, valamint arra, hogy szélsőséges klimatikus viszonyok között használták az eszközöket.

Az újabb parabellumokat közbeszerzés nélkül szerezték be a cégtől. A fegyverek beszerzési áráról a Honvédelmi Minisztérium (HM) nem volt hajlandó nyilatkozni, de információink szerint az új pisztolyokért darabonként 60-80 ezer forintot fizettek ki, így mintegy 90-120 milliót költött el ezekre a szaktárca. A vásárlás idején nagy botrányt kavart, hogy szakértők szerint a fegyvereket jóval drágábban vásárolta meg a HM, mint amenynyiért azok a szakboltokban beszerezhetők. Ezt az álláspontot a Kaliber című fegyverszaklap is alátámasztotta. Szalai Péter szerint viszont nem olcsóbbak az üzletekben a parabellumok, és kereskedelmi forgalomban a katonai kivitelű lőfegyvereket nem is árulják. – A 2000–2004 között beszerzett több ezer pisztolyt a világpiacon kapható fegyverek árához képest kedvező áron vásárolták meg – erősítette meg Szalai állítását Taligás Antal.

Szalai feltűnt a MiG-üzletben is

Mint ismert, Szalai Péter, a Technika Külkereskedelmi Vállalat egykori vezérigazgató-helyettese érintett volt a MiG–29-es vadászgépek alkatrészeinek beszerzésében is. A szaktárca évekkel ezelőtt állapodott meg az üzletről, és nyolcmillió dollárt fizetett ki az orosz RSZK MiG-nek. A nemzetbiztonsági kabinet úgy adott felmentést az üzlethez a közbeszerzés alól, hogy a kormány képviselői már megállapodtak a beszerzésről Oroszországban. Egy közbeszerzési tenderkiírás esetén feltehetőleg megszűnt volna az Armaco Kft. 140 millió forintos tanácsadói szerződése, amelyet korábban az RSZK MiG-gel kötött. Az Armaco Kft. Szalai Péter érdekeltségébe tartozott az alkatrészüzlet idején.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.