időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Zárul az olló

Ádám Kata
2005.04.13. 12:55

Záródik az olló a két nagy parlamenti párt támogatottságát tekintve: a HVG megbízásából készített április eleji Medián-elemzés szerint a szavazókorú teljes népesség és a biztos szavazók körében 4 százalékpontra csökkent a Fidesz előnye, míg a pártot választó biztos szavazók táborában 5 százalékra.

A Medián legfrissebb – a HVG megbízásából készült – elemzése szerint április elején erősödött az MSZP népszerűsége, míg a Fideszé csökkent. A gazdasági hetilap internetes honlapján olvasható közvélemény-kutatás adataiból kiderül, a Fidesz még mindig vezet, ám tábora szűkül: március óta a szavazókorú teljes népességben 9-ről 4 százalékpontra csökkent a Fidesz előnye – támogatóinak aránya 32-ről 31 százalékra csökkent, míg az MSZP esetében ez az arány 23-ról 27 százalékra nőtt. A biztos szavazók közt a Fideszre 41 százalék (múlt hónapban 52), s az MSZP-re 37 (márciusban 40 százalék) adná a voksát, míg a pártot választó biztos szavazók esetében 49 százalék szavazna a Szövetségre, szemben az MSZP-re voksoló 44 százalékkal. (Múlt hónapban ez az arány – a Medián márciusi mérése szerint – 54-35 százalék volt.) A kutatás szerint április elején az MSZP támogatói között lettek többen a magukat biztos szavazónak mondók (62-vel szemben 66 százalék), miközben a Fidesz hívei közül többen elbizonytalanodtak (69-cel szemben 63 százalék).

A kutatás szerint legnagyobb mértékben épp ott csökkent a Fidesz előnye, ahol előzőleg a legnagyobb volt, tehát a fiatalabb korosztályokban. A 40 évesnél fiatalabb szavazópolgárok körében a nagyobbik ellenzéki párt támogatóinak aránya 42-ről 38 százalékra esett vissza, a nagyobbik kormánypárt támogatóié pedig 15-ről 21 százalékra nőtt – a Fidesz fölénye tehát még így is tetemes. Az 50 évesnél idősebb korcsoportban gyakorlatilag nem változott az arány: az MSZP most is 9 százalékponttal vezet riválisa előtt. A Medián mérése szerint a legfeljebb nyolc osztályt végzettek körében valamelyest tágult az olló a Fidesz javára, ám az érettségizett és a diplomás szavazók körében az MSZP átvette a vezetést – olvasható a hvg.hu honlapon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.