időjárás 14°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Lendvai: Az idei ünnepségek erősíthetik a nemzeti kohéziót

MNO
2005.08.20. 10:40

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja szerint az idei augusztus 20-i ünnepségek hozzájárulhatnak a nemzeti kohézió erősítéséhez, a politikai lövészárkok átlépéséhez – írja Lendvai Ildikó közleményben. Hozzáteszi: a nemzeti ünnep alkalmas arra, hogy a „nemzet”, „haza”, „hazaszeretet” szavak újra méltó szövegkörnyezetben és méltó érzelmi környezetben hangozzanak el, és nem csak a „hazaárulózás”, „nemzetietlennek” bélyegzés közben.

A szocialista képviselők szerint a magyar államiság születésnapja a közéleti szereplők számára módot ad az állam jövendő szerepének újragondolására.

A több mint ezeréves magyar államiság, a magyarság egyik megtartó ereje volt, és az ma is, de megváltozott funkcióban. A modern állam nemzetmegtartó feladatát a baloldal elsősorban abban látja, hogy erősítse a nemzeti összefogás, a társadalmi szolidaritás szálait. Segítse az elesettek emelkedését, küzdjön az igazságtalan társadalmi különbségek öröklődése ellen, és lépjen fel a demokratikus jogok védelmében. Az állam szerepe körül zajló vitákban a baloldal álláspontja az, hogy az állam esély- és munkahelyteremtő, jogvédő, a társadalmi igazságosságot szolgáló funkcióiban legyen erős és hatékony. Erejét azonban ne apparátusának és intézményrendszerének terjeszkedése alapozza meg, hanem a társadalmi felhatalmazás, amelynek alapján cselekszik, és a demokratikus kontroll, amely visszaigazolja vagy korrigálja lépéseit – áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.