időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Magabiztosan tartja előnyét a Fidesz

MNO
2005.08.26. 07:26

A Fidesz 51, az MSZP 39 százalékon áll a biztos pártválasztók körében, a nagyobbik ellenzéki párt táborában 80 százalékról 85 százalékra emelkedett a győzelmet várók aránya. A köztársasági elnökválasztás után önbizalmában megrendült szocialista tábor nem kapott új impulzusokat, a választási győzelemre csupán 55 százalék számít.

A jelenleg a Fideszt támogatók 69 százaléka mondja magát egy választás biztos résztvevőjének, szemben a múlt havi 61 százalékkal, s 80 százalékról 85 százalékra emelkedett a pártjuk győzelmét várók aránya. Az MSZP tábora a fenti mutatók tekintetében hónapok óta heves mozgásokat produkál, markáns érzelmi hullámzásokat él át – ismerteti a Szonda Ipsos felméréseit a Népszabadság.

Az elmúlt egy hónapban nem kapott új impulzusokat a szocialista tábor, így eltökéltsége és önbizalma sem változott: biztos választási résztvevőnek 62 százalék tekinti magát, a választási győzelemre 55 százalék számít – derül ki az adatokból. A Gyurcsány-Orbán vitából mindkét érintett párt profitált, de az akkor megszerzett többletszavazókat csak az MSZP-nek sikerült megtartania. A felmérés szerint a fővárosban kis, a falvakban nagy előnnyel a Fidesz vezet, a vidéki városokban viszont a korábbi Fidesz-előny az MSZP-vel történő holtversennyé alakult.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 51 százalékon áll, az MSZP 39 százalékával szemben. Ebben a hónapban nem változott a két párt biztos tábora, a 2002-es választásokon elért szavazati aránytól jócskán elmaradnak. Az MSZP-nek augusztusban 1,2 millió, a Fidesznek 1,6 millió elkötelezett támogatója van. Az SZDSZ rendszerint négy százalékon áll, az MDF pedig általában két-három százalékot ér el a biztos pártválasztók körében.

(Népszabadság/Szonda Ipsos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.