Milliókat tehetett zsebre Kiss Elemér, a bukott miniszter

Mégiscsak kap közpénzt Kiss Elemér, a Szülőföld Alap nemrégiben kinevezett vezetője, a kormány 2003-ban botrányos körülmények között távozni kényszerült kancelláriaminisztere. Az alap létrehozásakor azt hangsúlyozták, hogy a volt kormánytag társadalmi munkában látja el ezt a feladatát.

Magyar Nemzet
2005. 08. 23. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Elemér ugyanakkor az adófizetők pénzéből 5,9 millió forintot tehetett zsebre a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által közzétett legfrissebb szerződések alapján. Az indoklás szerint Kiss „az új, egységes szövetkezeti törvény tervezetének elkészítéséért” részesült ebben a juttatásban. Ezt a feladatot július 15-ig kellett elvégeznie. A szövetkezeti törvény koncepcióját viszont már majdnem egy éve, 2004. október 13-án elfogadta a kormány. Ráadásul – bár a tervezetek elkészítése az igazságügyi tárca feladata – Kiss Péter kancelláriaminiszter bábáskodása alatt, 2003. október 28-án már létrehozták a Szövetkezetpolitikai Kollégiumot.

Az idén július 29-i dátummal a MeH honlapjára már fel is került a nyilvános vitára bocsátott szövetkezetitörvény-tervezet, azonban ekkor Kiss Elemér még nem állt szerződésben a kancelláriával.
Közben viszont Kisst Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az egymilliárd forintos Szülőföld Alap vezetőjévé nevezte ki, amely nemcsak az ellenzék, hanem információink szerint a szocialisták soraiban is megrökönyödést váltott ki.

Kiss Elemér volt ugyanis a jelenlegi MSZP–SZDSZ-koalíció első távozni kényszerülő tárcavezetője. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszteri posztról akkor kényszerült lemondani, amikor kiderült, hogy egy általa felügyelt állami cég megbízást adott annak az ügyvédi irodának, amelynek ő is tulajdonosa. Medgyessy Péter akkori kormányfő a menesztést azzal indokolta, hogy a kormánynak „jog és erkölcs közül mindig a szigorúbbhoz kell igazodnia”.

Akkor a botrányt a kormány azzal igyekezett csillapítani, hogy Kiss az új állami megbízatása során nem részesül majd honoráriumban. A jelenlegi adatok viszont azt bizonyítják, hogy mégiscsak kapott közpénzeket. Ráadásul ezt a megbízást nem is ügyvédi irodája (amelynek vannak más tulajdonosai, tagjai is), hanem személyesen ő maga kapta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.