időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

Ömlött a gáz Nagytéténynél – a rend fokozatosan helyreáll

MNO
2005.08.26. 08:02

Elzárták a gázvezetéket a Nagytéténynél. A MOL nagy keresztmetszetű gázfőnyomócsövét még fél tízkor szakította át egy munkagép. Mintegy 40 ezer köbmétergáz szivárgott el. A forgalmat fokozatosan helyreállítják a 70-es főúton. A Budaörsi repülőteret újra megnyitották.

Minden veszélyforrást elhárítottak

– Jelen pillanatban már minden létező veszélyforrás megszűnt. Folyamatban van az utak megnyitása és a forgalom visszaterelése is folyik – jelentette be az Infó Rádiónak Molnár Péter a tűzoltóság szóvivője. Hozzátette: most már nem kell attól tartani, hogy robbanás következik be. A gázfelhő a levegő mozgásának és az általunk kibocsátott vízsugarak hatására feloszlik. Elképzelhető, hogy a speciális oszlató anyag illatát még egy darabig érezni lehet, de ez már veszélyforrást nem jelent.

Megnyitották a Budaörsi reptér forgalmát, és rövid időn belül megnyitják a 70-es főutat is. Pillanatnyilag még az jelent problémát, hogy a tűzoltók a vízet csak úgynevezett tömlőhidak segítségével tudták az úton átvezetni, amelyen az autók áthaladhatnak, azonban jelentősen lelassítja a forgalmat – tette hozzá Molnár Péter az Infó Rádiónak.

Hibásan kihelyezett tábla vezethetett a csőtöréshez

A XXII. kerületi Balatoni út mentén, a Fennsík utcai kereszteződés közelében pénteken délelőtt, fél tíz körül szakított fel egy munkagép egy nagy átmérőjű gázvezetéket. A hírügynökség információi szerint a lánctalpas munkagép egy ideiglenes szállítóút építésén dolgozott egy kerítéssel övezett területen, ahol egy vízelvezető árok kialakítását végezte. A gépvezető elmondása szerint egy jelzőtábla jelezte ugyan, hogy a területen föld alatti gázvezeték húzódik, ám a tábla a vezeték helyét egy méterrel a kerítésen kívülre jelezte, emiatt a munkások nyugodtan dolgoztak a kerítésen belül. Váratlanul azonban a gép kanala belevágott a TIGÁZ tulajdonában lévő főnyomócsőbe, amelyből azonnal ömleni kezdett – a keletkezett 15 centis repedésen át – a mintegy 50 bar nyomású gáz. A történteket észlelve a gépkezelő rögtön kitolatott, majd riasztotta a tűzoltókat.

Lezárták a 70-es főutat és a Budaörsi repülőteret

Teljes szélességében le kellett zárni a 70-es főutat Nagytétényben, miután egy munkagép átszakította a MOL egy nagy keresztmetszetű gázfőnyomócsövét – értesült a HavariaPress. A káreset miatt a katasztrófavédők intézkedtek a Budaörsi repülőtér átrepülő légi forgalmának korlátozására is. A XXII. kerületi Balatoni út mentén pénteken délelőtt fél tíz körül szakította fel egy munkagép – eddig tisztázatlan körülmények között – a nemzeti olajtársaság egy 600 milliméteres gázvezetékét, a Fennsík utcai kereszteződésnél. A mintegy 50 bar nyomású gáz azonnal ömleni kezdett a vezetékből; a kiömlött, hatalmas gázmennyiséget a szakemberek két vízpajzzsal kezdték lefojtani.

Nem volt elegndő víz a környéken

Az oltásnál gondot jelentett azonban az is, hogy a terület – a Tétényi-fennsík – vízhiányos, ezért vízszállító járműveket is kellett a helyszínre irányítani. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés. A rendőrség a kárelhárítás zavartalansága és az autósok biztonsága érdekében azonnal lezárta a főutat, a városból kifelé tartó forgalmat már az Egérúti kereszteződésnél elterelik. A tűzoltóság a legmagasabb riasztási fokozatban kezdte meg a kárelhárítást, amihez vegyi felderítő egységet is kirendeltek a helyszínre. A katasztrófavédők a kiömlött gáz nagy mennyisége miatt, biztonsági okokból csak a szél felőli irányból, egy szomszédos lőtértől tudták megközelíteni a káreset helyszínét.

40 ezer köbmétergáz szivárgott el – ki fogják számlázni

Egy hibásan kihelyezett jelzőtábla is közrejátszott abban a gázcsőtörésben, amely miatt teljes szélességben le kellett zárni a 70-es főutat Nagytétény határában – értesült a HavariaPress.
A hírügynökség úgy tudja, hogy a gázcső leszakaszolásáig akár 40 ezer köbméter gáz is a a szabadba kerülhet, ezt várhatóan a TIGÁZ az ügy felelősének ki is fogja majd számlázni.

A káreset helyszíne közelében egyébként egyetlen lakóház sincs, ezért nem is merült fel, hogy ki kelljen telepíteni a lakosságot. Mivel azonban a helyszín alig 2-3 kilométerre van a tavalyi törökbálinti robbanás helyszínétől, a környéken élők fokozott figyelemmel kísérik és aggodalommal szemlélik az eseményeket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.