időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Véget ért a Magyar Sziget

MNO
2005.08.10. 06:56

Véget ért a Magyar Sziget ötödik évadja. A főszervező szerint miközben Magyarország Európában egyfajta fesztivál országgá válik, kifejezetten a magyar kultúrával foglalkozó fesztivál nincs. Bár idén nagyon hideg volt, esett az eső is, ennek ellenére nem voltak kevesebben, mint a tavalyi rendezvényen.

– Ez már az ötödik Magyar Sziget, és elmondhatom, hogy az elmúlt esztendők bebizonyították, hogy nagy igény van egy ilyen jellegű rendezvényre – mondta el a Magyar Rádiónak Toroczkai László főszervező, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke. Hozzátette: azért találták ki, mert úgy látták, hogy miközben Magyarország Európában egyfajta fesztivál országgá válik, és mindenféle fesztivál van, csak éppen kifejezetten a magyar kultúrával foglalkozó fesztivál nincs. – A többi fesztivál kevesebbet ad az ide látogatóknak, mint a Magyar Sziget. Itt a jegy megvásárlásával nem pusztán szórakozásra, szórakoztatásra fizet be az ide látogató, hiszen itt egész nap neveljük, tanítjuk az előadásokon, komoly szaktekintélyeken keresztül a látogatókat. Nagyon fontos plusz, hogy itt a Kárpát-medence minden pontjáról érkező magyarok találkozhatnak egymással – vélekedett Toroczkai. Olyan műhelycsapatok, sőt, kifejezetten szervezetek is kinőtték már magukat a Magyar Szigetről, amelynek tagjai valószínűleg máshol nem találkozhattak volna – mondjuk egy csángóföldi magyar fiatal és egy délvidéki vagy éppen felvidéki fiatal – máshol ilyen kötetlen körülmények között. – Nem számít az állampolgársága, itt senki nem kérdezi meg tőle, hogy most ő hogyhogy Romániából érkezett és tud magyarul. Máshol, más rendezvényen erre nincs lehetősége – hangsúlyozta.

A szervezők fő célkitűzései között szerepel, a Szigetre látogató fiatalok nevelése. Tapasztalataik szerint azok a résztvevők, akik tizenéves korukban kimennek a Magyar Szigetre, utána pontosan tudni fogják, mit jelent magyarnak lenni, és tenni is akarnak a magyarságukért.

– Idén teljesen szokatlan időjárási viszontagságok között kellett megrendezni a Magyar Szigetet, nagyon hideg volt, esett az eső is – folytatta Toroczkai László – , ennek ellenére nem voltak kevesebben, mint a tavalyi Magyar Szigeten. – Évről-évre egyre pozitívabbak a visszajelzések. Most már mi is tapasztaltabbak vagyunk, a szervezés is egyre jobb, azt hiszem. Azt gondolom, hogy jó úton haladunk és ezen is megyünk tovább – szögezte le.

Forrás: Magyar Rádió

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.