Fittelina-ügy: Szijjártó több helyről is iratokat kérne be

Személyesen Gyurcsány Ferenctől vár választ Szijjártó Péter arra, hogy egy hozzá köthető cég révén sajtóhírek alapján adócsalás gyanújába keveredett-e a miniszterelnök. Az Apró–Gyurcsány vizsgálóbizottság fideszes elnöke ezek alapján több helyről is dokumentumokat kéretne be.

MNO
2005. 09. 27. 9:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Apró–Gyurcsány érdekkört vizsgáló bizottság fideszes elnöke szerint a magyar sajtóban a múlt héten olyan írások jelentek meg, amelyek adócsalás gyanújába keverték a miniszterelnököt, és az egyik egykor az ő tulajdonába tartozó vállalkozást. Szijjártó Péter ezért azt kérte, személyesen Gyurcsány Ferenc vagy Jagiellowicz Györgyné, az Altus Rt. vezérigazgatója reagáljon a vádakra.

Az ellenzéki politikus arra vár választ, hogy a Fittelina Kft. végzett-e üzletszerűen ingatlanhasznosítási, ingatlanforgalmazási tevékenységet, illetve volt-e valós bérlője Dobrev Klára lakására a Fittelina Kft.-nek 1995 és 2002 között. Az országgyűlési képviselő szerint ha mindkét esetben nem a válasz, akkor felvetődik a hasznosítási szerződés színlelt volta, ami súlyos adójogi következményekkel bír. Emiatt száztízmillió forintot meghaladó lehet emiatt az állam vesztesége – tette hozzá. Szijjártó Péter közölte: az Altus Rt. 2001 áprilisában 40 millió forintos tőkeemeléssel szállt be a Fittelina Kft.-be. 2001 márciusáig az Altus Rt. a Szalay utcai bérleti díjakkal együtt több mint 80 millió forintnyi állami megrendelésben részesült, és a cég több mint tízmillió forint állami támogatást vehetett fel. Következésképpen az Altusnak eddig az időpontig komoly bevételei származtak az államtól, így állami pénzek is áttételesen szerepet játszottak a Fittelina Kft.-ben való tőkeemelésben – fogalmazott a politikus.

Az Apró–Gyurcsány vizsgálóbizottság fideszes elnöke ezért az üggyel összefüggő dokumentumok bekérését kéri a II. kerületi önkormányzattól, az illetékes földhivataltól, a cégbíróságtól, illetve az Altus Rt.-től, mint a Fittelina Kft. jogutódjától.

Szijjártó Péternek „nincs joga„ a bizottság nevében iratokat bekérnie, és arra kéri a testület elnökét, ne lépje túl hatáskörét – mondta az Apró–Gyurcsány vizsgálóbizottság MSZP-s tagja. Vadai Ágnes szerint Szijjártó Péter a „Gyurcsány-szakon szeretne jelesre vizsgázni”, de az utóbbi idők vesztes perei miatt hitelessége egyre inkább megkérdőjelezik. Az MSZP elnökségi tagja a Távirati Irodának elmondta: a bizottság hamarosan ismét meghallgatja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, a testület munkája november 19-én zárul le.



Hiller István szerint a miniszterelnöknek „semmi oka nincs arra, hogy ne menjen el maga válaszolni a bizottság kérdéseire„. Az MSZP elnöke a TV2 Mokka című műsorában reagált a miniszterelnök adóügyeivel kapcsolatos kérdőjelekre, amelyeket a Magyar Nemzet vetett fel. Mint mondta, bizonyítsák be a „rágalmaikat”, tegyenek feljelentést, ha tudnak valamit. Van a parlamentben egy vizsgálóbizottság, ott tegyék fel kérdéseiket – tette hozzá Hiller István, aki úgy fogalmazott: a miniszterelnöknek „semmi oka nincs arra, hogy ne menjen el maga válaszolni a bizottság kérdéseire„.

(Forrás: Info Rádió, fideszfrakcio.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.