Száztízmillió forintos kár érte az államot?

Magyar Nemzet
2005. 09. 28. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter (Fidesz), az Apró–Gyurcsány-érdekkör meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság elnöke szerint egy színlelt szerződésen alapuló, a Fittelináéhoz hasonló konstrukciójú, 60 millió forintos beruházás esetén az adóelkerülési technikák révén az államot körülbelül 110 millió forintos kár érheti. Az ellenzéki politikus minderről tegnapi sajtótájékoztatóján beszélt. Szijjártó kijelentette, a bizottság mai ülésén azt kezdeményezi, a testület hatalmazza fel őt arra, hogy iratokat kérhessen be a földhivataltól, a cégbíróságtól, a II. kerületi önkormányzattól és az Altus Rt.-től a Szemlőhegy utcai Apró–Dobrev–Gyurcsány-villával kapcsolatos gyanús ügyletek tisztázására. Elmondta, ezen iratok alapján a bizottság többek között választ kaphatna arra, hogy a miniszterelnök és a felesége által létrehozott Fittelina Kft. folytatott-e üzletszerűen ingatlanhasznosítási tevékenységet, valamint hogy volt-e valós bérlője Dobrev Klára lakásának 1995 és 2002 között.

Szijjártó Péter szerint amennyiben ezekre a kérdésekre „nem” a válasz, akkor felvetődik a fiktív működés gyanúja, illetve hogy a hasznosítási szerződés színlelt, ami súlyos adójogi következményekkel jár. Mint mondta, színlelt szerződés esetén háromféleképpen is előfordulhat, hogy kevesebb adót fizetnek be: egyrészt az értékcsökkentés miatt a társasági adó alapját lehet csökkenteni, a beruházások utáni áfa-visszaigénylés jogszerűsége is megkérdőjelezhető, továbbá a magánszemélyeknek járó természetbeni juttatások után személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kellene fizetni. Ezekhez hozzájönnek még a késedelmi kamatok és a mulasztási bírságok is – szögezte le.

– Nem az a kérdés, hogy egy magánszemély a saját pénzét mire fordítja, hanem az, hogy közpénzből, az Orbán-kormány idején fideszes politikusok mennyit költöttek saját villáikra – reagált Szijjártó Péter szavaira Vadai Ágnes, az Apró–Gyurcsány-bizottság szocialista tagja. Vadai szerint a fideszes politikusnak nincs joga a bizottság nevében iratokat bekérni, és arra kéri a testület elnökét, ne lépje túl hatáskörét. Azt javasolta az ellenzéki képviselőnek, nyisson előtakarékossági számlát, mert ha továbbra is „hazugságokat állít, nagyon sokba fog kerülni neki”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.