Eredménytelenül zárult az Orbán-bizottság munkája

Eredménytelenül zárult az Orbán-bizottság utolsó, több mint négy órás ülése, amelyen fél év után ismét részt vettek a Fidesz delegáltjai is. Hivatalos vizsgálóbizottsági-jelentés nem született, a bizottság szocialista elnöke a korábban készült négy &#8222;részjelentést" benyújtja az országgyűlés elé, jóllehet ez a házszabályba ütközik. <br/> <br/><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=319650&rvt=">&#8226;Elérhető az interneten Orbán Viktor építési engedélye</a><br>

MNO
2005. 11. 17. 17:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredménytelenül zárult az Orbán-bizottság utolsó, több mint négy órás ülése, amelyen fél év után ismét részt vettek a Fidesz delegáltjai is. A képviselők a személyeskedésig fajuló viták ellenére sem tudtak megegyezni, így nem született hivatalos vizsgálóbizottsági-jelentés sem. A bizottság szocialista elnöke ennek ellenére a korábban készült, összesen négy részjelentést benyújtja az országgyűlés elé.

Répássy Róbert, a bizottság fideszes alelnöke szerint ez nemcsak a bizottság rendjébe ütközik, hanem házszabályellenes is. Ráadásul sem a házszabály, sem a bíróság ügyrendje nem ismeri a részjelentés intézményét – mondta el az MNO érdeklődésére az ellenzéki politikus. Mint mondta, a bizottság szocialista tagjai átminősítették a részjelentéseket dokumentumokra, és ezeket nyújtják be az országgyűlésnek. Répássy Róbert szerint ezek csak előkészítő iratoknak nevezhetőek, és a szocialisták fikcióját tartalmazzák. Hozzátette: azért nem fordulnak az ügyben a kormánypárti többségű ügyrendi bizottsághoz, mert az valószínűleg a politikai érdek szerint döntene. Répássy hangsúlyozta: nem fogadtak el vizsgálóbizottsági-jelentést, és az sem igaz, hogy ezt részleteiben fogadták volna el.

Herényi Károly úgy véli, ebben az ügyben még parlamenti „csetepaté„ várható. Az MDF-es politikus az MNO megkeresésére közölte: a bizottság eleve nem is fogadhatott volna el részjelentéseket, mivel a fideszes képviselők nem vettek részt az üléseken, ő pedig egyik alkalommal sem szavazott, tehát a részjelentések elfogadásához nem volt meg a képviselők többsége. Herényi Károly hozzátette: a mai ülésen javasolta, hogy a kormánypárti képviselők nyújtsák be saját nevükben a dokumentumokat, de ezt nem fogadták el. A bizottság nevében ugyanakkor nem nyújthatják be az iratokat az országgyűlés elé.

A kormánypárti tagok álláspontja szerint Orbán Viktor közjogi funkcióját családi vállalkozásának gyarapodásában úgy használta fel, hogy a sárazsadányi földek és a családi bányák esetében az olcsón vásárolt tulajdon állami támogatás által értékelődött fel, amihez bizonyos személyek és szervezetek segítségére volt szükség, akik, illetve amelyek később állami támogatáshoz, vagy állami megrendeléshez jutottak. Hat kérdésben a Szabó Zoltán által összeállított javaslat nem tartja bizonyíthatónak a volt miniszterelnök befolyását, csak valószínűsíti azt.

A kormányoldal jelentéstervezetéhez az MDF-es Herényi Károly tett írásos észrevételeket, amelyeket leszavazott a testület. A politikus úgy vélte, nem fogadható el, hogy a jelentéstervezet nemcsak az eredeti tíz kérdésre válaszol, de politikai megjegyzéseket is tartalmaz az Orbán család vagyonára vonatkozóan.

A bizottság munkájába hat hónap után ismét bekapcsolódó Répássy Róbert fideszes alelnök az ülés előtt bejelentette: a Fidesz saját jelentéstervezetet nyújt be a vizsgálat eredményéről. A tervezet szerint a bizottság megállapítja, hogy az Orbán család, különös tekintettel a szőlőbirtokra, állami forrásból nem gazdagodott meg. A Fidesz tervezetét az ülésen módosító indítvánnyá értékelték át, a testület azonban leszavazta ezt is.

Az utolsó ülés napirendjén a bizottság munkájáról készült jelentés megvitatása és elfogadása szerepelt. Az ülésen megjelent Ékes József független képviselő is, aki eddig nem vett részt a testület munkájában.

A Fidesz képviselői a bizottság munkájának kezdetén, június elsején jelentették be, hogy nem kívánnak részt venni az Orbán család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság munkájában, mivel a volt miniszterelnök és az érintett kft. vezetője levélben jelezte, hogy Orbán Viktor családjának nem keletkezett jövedelme állami támogatásból, így szerintük okafogyottá vált a bizottság ülése. A bizottság a kormánypárti képviselők mellett egyetlen ellenzéki tag, Herényi Károly részvételével folytatta munkáját.

(Forrás: Magyar Rádió, Hír TV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.