Piaci forgalomban eddig sehol sem találtak a csepeli illegális csomagolóüzemből származó romlott húsárut. A hét végi „leleplezést” követően – mikor több mint hetven tonna lejárt szavatosságú baromfihúst találtak egy csepeli cégnél – a főállatorvos razziát kezdeményezett a piacokon és a bevásárlóközpontokban. Hajós Ádám, a Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás főállatorvosa az Info Rádiónak elmondta: a romlott húst nem hozták forgalomba, bár a cég próbacsomagolásokat már csinált – tette hozzá.
A földművelésügyi tárca tájékoztatása szerint az állat-egészségügyi állomás munkatársai lakossági bejelentés nyomán tartottak ellenőrzést pénteken egy XXI. kerületi kft.-nél. Kiderült: a hűtőhelyiségben 73400 kiló darabolt, illetve egész, fagyasztott és előhűtött baromfit tárolt telephelyén. A kft. alkalmazottai elmondták, hogy az árut átcsomagolás után – ehhez a műszaki-technológiai feltételek adottak voltak – különféle budapesti piacokon kívánták értékesíteni. Az illegálisan tárolt áruk minőségmegőrzési ideje lejárt, a fagyasztott árukat nem megfelelő hőmérsékleten tárolták.
A 73,4 tonna illegálisan tárolt baromfit megsemmisítették. Hajós Ádám elmondása szerint a cégre több tíz milliós minőségvédelmi bírságot szabnak majd ki, ezenkívül a tulajdonosnak a megsemmisítéssel járó költségeket is meg kell térítenie. Ez tonnánként negyvenötezer forintot jelent. A szaktárca közleménye szerint az ügyben tovább folyik a nyomozás.
A nyers hús döntően Csehországból és Szlovákiából, kisebb részben Lengyelországból származott. A Magyar Rádió értesülései szerint az után is nyomoznak a hatóságok, hogy vajon valódi, vagy hamis szállítólevelekkel érkezett a hús az országba. A BRFK sajtóügyeletese még tegnap közölte: a csepeli cég aszódi illetőségű ügyvezetőjét a rendőrség rossz minőségű termék forgalomba hozatalának előkészületével gyanúsítja – ez a büntető törvénykönyv szerint egyéves szabadságvesztéssel büntethető.
Arra a kérdésünkre, hogy az átcsomagolt húsról – fagyasztott állapotban – hogyan tudja megállapítani a vásárló még az üzletben, hogy romlott, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségen azt a választ kaptuk: szinte sehogy. Legfeljebb a hús színe alapján élhet a gyanúperrel a „jó háziasszony”. Sovány vigasz: a konyhaasztalon, kiengedett állapotban viszont már megállapítható a lejárt szavatosság.
A Tankcsapda visszavonult a Marsra klipet forgatni + videó
