Első fokon elítélték Veres János pénzügyminiszter volt üzlettársát

Két év hat hónapos börtönbüntetésre ítélte, valamint három évre eltiltotta a közügyektől Veres János pénzügyminiszter egykori üzlettársát a Nyíregyházi Városi Bíróság tegnap hozott elsőfokú ítéletében. Kabai Károly nyírbogáti szocialista vállalkozót első fokon adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében találta bűnösnek a bíróság.

Magyar Nemzet
2006. 04. 28. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veres János pénzügyminiszter, szocialista országgyűlési képviselő egykori üzlettársa, a nyírbogáti Kabai Károly 1997 októberéig ügyvezetője volt a Bogát-Ferr Kft.-nek, amellyel egy telephelyen és gyakorlatilag közös pénzügyi irányítással működtették a Bogát-Metál Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t.

A bíróság pénteken hozott elsőfokú ítélete szerint a Kabai érdekeltségébe tartozó cégeknél 1997 és 1999 között valótlan tartalmú számlákat szerepeltettek a könyvelésben, csökkentve ezzel a társaságok adófizetési kötelezettségét. Kabai a bíróság szerint úgy követte el bűncselekmények sorozatát, hogy több személyt cégalapításra vett rá fiktív számlák kiállítása céljából. A meggyőzött személyek által alapított társaságok színesfémgyűjtésről és -felvásárlásról állítottak ki számlákat Kabai cégének, amely ezeket szerepeltette az adóbevallásokban is, pedig a számlaadók valójában nem folytattak ilyen tevékenységet. A nyomozás több cégből álló számlagyárat leplezett le, amelyek működtetője a Bogát-Ferr Kft. volt. Kabai ezt a céget Veres János pénzügyminiszterrel együtt alapította 1991-ben, viszont a számlagyár üzemeltetésekor Veres már nem volt a kft. tagja, három évvel azt megelőzően, 1994-ben kiszállt a Bogát-Ferrből.

A bíróság 13,6 millió forintos vagyonelkobzást is elrendelt a Bogát-Ferr Kft.-vel egy telephelyen működő Bogát-Metál Kft.-vel mint a számlagyár ügyleteinek haszonélvezőjével szemben.
A perben a vádlottak azzal védekeztek, hogy a színesfém-felvásárlás egy időközi jogszabály-módosítás miatt ma már nullaszázalékos adókulcs alá esik, ezért a bírósági eljáráskor kedvezőbb szabályok vonatkoznak az elkövetőkre. Az ítélet szerint ugyanakkor az elkövetés idején Kabai rosszhiszeműen járt el, hiszen azért nyújtott pénzt különböző személyeknek cégalapításra, hogy fiktív számlákkal csökkenthesse az adóját.
Az ügyész súlyosbításért, a védők és a vádlottak enyhítésért, illetve felmentésért fellebbeztek. Nyakó Zsuzsanna, a megyei bíróság elnökhelyettes szóvivője szerint jogerős ítélet feltehetőleg csak ősszel születhet az ügyben a megyei bíróságon.

Ismeretes, az adócsalás miatt büntetőeljárás alá vont Kabai a választások idején részt vállalt a szocialisták Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kampányában is. Többször mutatkozott együtt Veres Jánossal, például egy jótékonysági bálon, illetve a pénzügyminiszter lakossági fórumán Nyírbátorban. Az MSZP-s szimpatizánsok a vállalkozó által kezelt busszal utazhattak szocialista rendezvényekre. Kabai egyik cége, a Nyír-Uncia Kft. tavaly, vagyis a vállalkozó ellen folytatott eljárás idején 292 millió forint értékben állami megrendeléshez is jutott. A Honvédelmi Minisztérium lőszer-megsemmisítéssel bízta meg Kabai cégét, amely főként tanklövedékek szétszerelését vállalta egy hajdúsámsoni üzemben. A társaság ennek köszönhetően az állami megbízás több száz milliós összegén felül milliós bevételekre tehet szert a hatástalanítás után keletkező fémhulladékok értékesítéséből is.

Az egykori nyírbogáti alpolgármester irányítása alatt álló társaság hulladéküzletében szerepet vállal Kabai veje is, aki ügyvezetője egy szintén fémhulladékok hasznosításával foglalkozó, német hátterű cégnek. Ez a kft. a lőszerekből származó acélhulladékot adja el az Ózdi Acélműveknek. A vállalkozás mintegy 300 tonna acélhulladékot vásárolhatott a honvédelmi tárca tulajdonában lévő HM Currus Rt.-től, ahol a hadrendből kivont eszközök értékesítésének felgyorsítása céljából a Nyír-Uncia Kft. volt tagja, Tácej Zoltán lett a vezérigazgató-helyettes 2004 elején. A minisztérium állítása szerint a tevékenységre alkalmas cégek pályázatai közül azért választották a nyírbogáti céget, mert a legjobb árajánlatot nyújtotta be.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szintén Szabolcsban, a Nyírbogáthoz közeli Tiszavasváriban indult a választásokon, és már az első fordulóban nyert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.