időjárás 33°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Madárinfluenza: EP-igen a kompenzációra

Ádám Kata
2006.04.06. 12:46

A baromfitermékek iránti kereslet zuhanása miatt is kártérítést kaphatnak a gazdák – döntött ma az Európai Parlament. Madárinfleunzában vesztette életét egy fiatal Egyiptomban. Nagy-Britanniában első ízben mutatták ki a kórt. Németországban házi szárnyasra is átterjedt a vírus, emiatt Szászországban elrendelték az érintett tenyésztelepen a nevelt jószágok kiirtását. A Budapest piacain kapható szárnyasok egészséges voltára hívták fel a figyelmet ma szakemberek.

Németországban házi szárnyasra is átterjedt a madárinfluenza vírusa.

Nagyon komolynak nevezte a madárinfluenza-helyzetet a német kancellár asszony. Angela Merkel azt követően nyilatkozott, hogy egy kutatóintézet minden kétséget kizáróan megállapította: a madárinfluenza legsúlyosabb vállfaját egy háziszárnyas tetemében.

A pulykát és minden más háziszárnyast néhány száz kacsa kivételével szigorúan zárt helyen tartották pedig az elmúlt hetekben a Lipcse közelében lévő baromfitelepen. Ez a telep Szászország legnagyobb tenyészete. Az eset annál inkább meghökkentő és aggodalomra okot adó, mert egyszerűen nem tudják a szakemberek, hogy miként fertőződhetett meg a pulyka.

A német mezőgazdasági miniszter már megkongatta a vészharangot, a szövetségi kormány és a tartományok közös válságstábjának ülése után tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján értésre adta, hogy nincs más megoldás, mint a nagyüzemi kényszervágás, kényszer leölés. A szászországi üzem teljes állományát, 16 ezernél is több háziszárnyast kell elpusztítani péntek estig. További 90, ugyancsak szászországi baromfitenyészettel foglalkozó üzemben ugyancsak már pusztítják az állatokat, mert a szakemberek egyszerűen nem találnak egyéb lehetőséget a rendkívüli helyzet megoldására.

EP: Keresletcsökkenés miatt is járna a kárpótlás

Az Európai Parlament (EP) ma nagy többséggel elfogadta az Európai Bizottság javaslatát arról, hogy a baromfitermékek iránti kereslet zuhanása miatt is kártérítést kaphassanak a gazdák. Az eddig hatályos szabályok szerint csak a madárinfluenza okozta közvetlen veszteségek után járt kompenzáció. A kártalanításhoz az unió és a tagállamok fele-fele részben járulnának hozzá.

A parlament sürgősségi eljárásban tárgyalta a kérdést, és több módosító indítványt is elfogadott. Ezek közül az egyik szerint minden esetben el kell kerülni az állatok felesleges szenvedését. A képviselők hozzáfűzték a szöveghez azt is, hogy „az exporttámogatás nem alkalmas eszköz a piaci zavarok elhárítására”. A parlament támogatná a fogyasztói bizalom visszaszerzését célzó tájékoztató kampányokat is.

A plenáris vitát tegnap este tartották a kérdésről. Ekkor a szocialista Tabajdi Csaba azt mondta: míg az EU-ban átlagosan harminc százalékkal csökkent a baromfifogyasztás, addig Magyarországon csak tizenöttel. Más becslések szerint azonban az eladások átlagosan harminc, az árak pedig tizenöt százalékkal csökkentek az elmúlt hónapokban Magyarországon.

Haláleset Egyiptomban

Madárinfluenzában betegedett meg egy fiatal lány és egy kisfiú Egyiptomban. A hivatalos bejelentés szerint mindketten – egymástól függetlenül – a vírus H5N1-es altípusával fertőződtek meg Kairótól északra. A lány és a kisfiú is háztáji gazdaságukban érintkezett szárnyasokkal, amelyek közül több elpusztult. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy mindkettőjük állapota kielégítő, a legrrissebb információk szerint azonban a lány életét vesztette. Egyiptomben eddig három emberrel végzett a H5N1.

Madárinfluenzás hattyú már Skóciában is

Nagy-Britanniában is kimutatták a madárinfluenzát. A vírust Skócia keleti tengerpartján izolálták egy elhullott hattyúban. A skót kormány egészségügyi hatósága szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy megállapítsák, az emberre is veszélyes H5N1 altípusról van-e szó. Az már biztos, hogy a hattyú pusztulását a H5 vírus okozta.

Vírus a csempészett szárnyasokban

Kínából csempészett, fertőzött baromfit találtak Vietnamban. A hivatalos közlés szerint múlt héten 30 mintát vizsgáltak a Hanoitól északra fekvő Lang Son tartományba érkezett kínai baromfiszállítmányból, és egyikükben a madárinfluenza H5 vírusát lokalizálták. A minta további elemzése még folyik. A vietnami állami televízió szerint ellenőrizhetetlenné vált a csempészés a kínai–vietnami határon, amelyen keresztül naponta 10–12 tonna baromfi érkezik illegális körülmények között az országba.

Nem fertőtlenítenek a szerb határon

Megszüntették a gépkocsik fertőtlenítését a közúti határátkelőhelyek szerb oldalán. A román határszakaszon ugyanakkor továbbra is térítés ellenében fertőtlenítik a Romániába belépő járműveket Battonyánál, Gyulánál, valamint Nagylaknál.

Egészséges szárnyasok a főváros piacain

A fővárosi kereskedelmi bizottságának elnöke szerint biztonsággal fogyaszthatók a fővárosi önkormányzat piacain árusított szárnyasok. Rusznák Imre mai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: csak többszörösen átvizsgált, egészséges szárnyasokat árusítanak a kereskedők.

Április 8: a vonuló madarakat ünneplik

A vonuló madarak világnapjának bevezetését kezdeményezi április második hétvégéjén a vadon élő, vándorló állatfajok védelméről szóló Bonni Egyezmény irodája. Ismert: több helyen a madárinfluenzától való félelem miatt oktalanul irtják az egészséges vonuló madarakat.

Magyarország április 8-át választotta a madárvonulás megfigyelésére és ünneplésére. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) többször is hangsúlyozta: az Afrikából érkező úgynevezett hosszú távú vonulók – példál a gólyák és a fecskék – nem veszélyesek; a többezer kilométeres távolságot ugyanis egy beteg madár nem képes megtenni. A gólyák például nyolc és félezer kilométert repülnek, át a Szaharán, a Boszporuszon, Törökország gyakran hóviharokkal tarkított hegyláncain, Európáig; ez az út egy egészséges madárnak is óriási erőpróba. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a madarak fészkeinek, fiókáinak elpusztítása értelmetlen és esztelen természetkárosítás.

A szakemberek a vadmadarak riasztását is értelmetlennek tartják. Ehelyett azt javasolják, hogy a strandokon fokozottan ügyeljenek a hulladék begyűjtésére, és szüntessék meg a madarak etetését. Ha nem lesz állandó és kényelmes táplálékforrásuk, akkor nem lesz miért oda menniük.

(Klubrádió, Index, MME, Európai Parlament Sajtószolgálat, Info Rádió, MNO, Magyar Rádió)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.