időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Mikola távozása a téma

Magyar Nemzet
2006.04.25. 22:03

A Fidesz cáfolja azt a hírt, hogy a kampányszereplése miatt sokat bírált Mikola István, a Fidesz volt miniszterelnökhelyettes-jelöltje lemond most megszerzett parlamenti mandátumáról. Mikola nem nyilatkozik. Orbán Viktor holnap javaslatot tesz a parlamenti Fidesz-frakció vezetőjének személyére. A Szövetség politikusai intenzíven tárgyalnak, hogy a választásokon közösen indult KDNP és Fidesz egy vagy inkább két képviselőcsoportot alakítson.

Nem jelentette be hivatalosan parlamenti mandátumáról való lemondását Mikola István, a Fidesz korábbi miniszterelnökhelyettes-jelöltje. Egyes hírek szerint azonban a kampányban tett kijelentései miatt a Fideszen belül és azon kívül is sokat bírált egykori egészségügyi miniszter erre vonatkozó szándékát már tudatta a párt vezetőivel. Deutsch-Für Tamás kommunikációs vezető cáfolta az Index internetes lap erre vonatkozó információját. Azt mondta, hogy egyetlen olyan fideszes képviselő sincs, aki le akarna mondani mandátumáról. Érthetőnek nevezte ugyanakkor, hogy Mikola az ilyen találgatások kereszttüzében áll, és hangsúlyozta azt is: alapos elemzést igényel a választási szereplés, minden jó és kevésbé jó kampánylépést, döntést körül kell járniuk. A bűnbakkeresés viszont – ismételte meg Orbán Viktor pártelnök korábban hangoztatott álláspontját Deutsch-Für – sehová nem vezetne.

A kampányban a kormánypártok céltáblájává vált Mikola esetleges utódlása kérdéseket is felvethet. A szakpolitikus a Fidesz–KDNP Fejér megyei listájáról jutott be az Országgyűlésbe. Ha nem veszi át mandátumát, automatikusan a lista következő helyén álló személy kerül a törvényhozásba. Ha viszont azt az utat választja, hogy átveszi, majd visszaadja mandátumát, akkor a párt dönthet az utódlásról. Mikola Istvánt tegnap nem sikerült utolérnünk, az Index internetes lapnak pedig csak annyit mondott: nem kíván nyilatkozni semmiről.
A kérdés azonban a Fidesz országos elnökségének mai, illetve a képviselőcsoport holnapi tanácskozásán szóba kerülhet. Miként az is e két ülésen dől el, hogy ki lesz a Fidesz frakciójának vezetője. Amint arról tegnap már írtunk, a hírek szerint Áder János, aki mostanáig irányította a Fidesz parlamenti képviselőit, a jövőben nem vállalja a megbízatást, s könnyen lehet, hogy Orbán Viktor veszi át tőle a stafétát. A Fidesz alapszabálya szerint az országos lista vezetője, azaz ez esetben éppen Orbán az, aki javaslatot tehet a frakcióvezető személyére.
Arról is intenzíven tárgyalnak a napokban a Szövetség politikusai, hogy a választásokon közösen induló KDNP és Fidesz egy vagy inkább két külön képviselőcsoportot hozzon-e majd létre a T. Házban. A KDNP szóvivője tegnap adott nyilatkozatában egyértelműen az önálló, de a Fidesszel szerződéses viszonyban álló kereszténydemokrata frakció mellett érvelt. Lukács Tamás úgy fogalmazott, „szerinte a helyes megoldás az önálló KDNP-frakció, de tárgyalásos úton és a jobboldal egységét megőrizve, szerződéses kapcsolatban állna ebben az esetben minden szinten a Fidesz szerveivel”. A kérdésben azonban a KDNP álláspontját annak országos választmánya véglegesíti. Pragmatikus szempontból – tette hozzá a szóvivő – rengeteg érvet lehet felhozni az önálló KDNP-frakció mellett: ebben az esetben több megszólalási lehetőség jutna a Szövetségnek a parlamentben, kedvezőbb volna a bizottsági képviseletük, ráadásul plusz egy főt delegálhatna a jobboldal az egyes közmédiumok kuratóriumi elnökségeibe is. Arra a felvetésre, hogy a Szövetség elnöke a napokban több nyilatkozatában is közös Fidesz–KDNP-frakciót szorgalmazott, a KDNP szóvivője úgy reagált: megérti Orbán Viktort, aki nyilvánvalóan az egység megbontásától tart, ugyanakkor véleménye szerint a két frakció közötti szerződéses kapcsolattal összeegyeztethetők a pragmatikus és a politikai szempontok.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.