A herceg bírái előtt – Princz Gábort felmentették!

Elsőfokon felmentette a Fővárosi Bíróság Princz Gábort és hét társát 34,6 milliárdos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól. Mint ismeretes, a bankot rekord összegű állami konszolidációval sikerült csak megmenteni az összeomlástól. A bíróság nem jogerős ítéletében Princz Gábort az ellene emelt másik, 121 millió forintos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól is felmentette.

MNO
2006. 07. 11. 10:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmentette első fokú ítéletében a Fővárosi Bíróság kedden a 34,6 milliárd forintos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolt Princz Gábort és hat vádlott-társát a Postabank-perben.

Az első fokú döntés szerint a Postabank egykori elnök-vezérigazgatóját egy másik, 121 millió forintos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádpontjában is felmentették. A vádlottak az ügyészség vádirata szerint tevékenységükkel sorozatosan megtévesztették a tulajdonosokat és a ankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot, elhibázott üzletpolitikát folytattak és prosperáló bank látszatát keltették.

Princz Gábort emellett egy másik vádpontban azzal is megvádolták, hogy a Budai Hengermalom Kft. egy üzletrészét 300 millió forintért vásárolta meg a Postabank és Takarékpénztár Rt. – amelynek elnök-vezérigazgatója akkor az elsőrendű vádlott volt –, holott az szakértők szerint 179 millió forintot ért.

A bíró indoklásában a vádhoz kötöttség elvére hivatkozva emlékeztetett arra, hogy még a bizonyítási eljárás előtt felhívták az ügyészség figyelmét a vádpontosítás szükségességére. – A vád határai meglehetősen bizonytalanok voltak – fogalmazott Diós Erzsébet, az ügyben eljáró bíró, aki indoklásában utalt rá, hogy a
vád a számviteli fegyelem megsértése ügyében nem tartalmazott indítványt, így azt nem vizsgálhatta a bíróság.

Az ügyészség által kifogásolt bankhálózati bővítéssel kapcsolatban a bíró azt mondta: a posta tulajdonosként banki szolgáltatásokat nem vállalt fel, ezért a banknak saját hálózatra volt szüksége. Hozzátette: az adott körülményekhez igazodva tettek így, majd 1996-97-ben felülvizsgálták és bezárták azokat az
egységeket, amelyek gyengébben működtek.

A bank expanzív politikájával, az ügyfélgyűjtésre koncentráló intézkedéseivel kapcsolatban a bíró úgy fogalmazott: ésszerű gazdasági döntés volt. A magas folyószámla-kamattal ugyanis nagy pénzforgalmat tudtak elérni, amelynek révén jelentős jutalékot
tudtak felszámolni.

A szintén a vád által kifogásolt alárendelt kölcsöntőke-kötvény kibocsátásával kapcsolatban a bíróság osztotta a korábbi könyvvizsgálói megállapításokat, hogy az „közgazdaságilag ugyan nem elegáns, de jogilag nem kifogásolható„.

A vádhatóság korábban azzal érvelt, hogy a bank működésében tapasztalt szabálytalanságokat a bankfelügyelet akkori vezetője
észlelte, és levélben jelezte is a pénzintézetnek. A bíróság szerint
a bankfelügyeletnek szabálysértés esetén lehetősége lett volna intézkedni.

A céltartalék-képzéssel kapcsolatban a bíróság szerint a banknak
volt egy belső, vezérigazgatói utasítása, amelynek meg kellett felelnie a jogszabályi előírásoknak, a bankfelügyelet pedig jóváhagyta azt. A bíró megjegyezte azt is, hogy „céltartalék-képzéssel, vagy nem képzéssel nem lehet vagyoni hátrányt okozni büntetőjogilag”.

Az ügyész korábban felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott a vádlottakra. Perbeszédében nyomatékos enyhítő körülményként említette a jelentős időmúlást, és azt, hogy a bűncselekmények elkövetése óta egy évtized telt el, továbbá a vádlottak büntetlen előéletét. Princz Gábor ügyvédje, Bárándy Péter védőbeszédében felmentést indítványozott. Szerinte a vagyoni hátrány megállapíthatatlan, és álláspontja szerint szabálysértés nem történt. A vád fő hibájának azt nevezte, hogy az nem ügyletekhez, hanem üzletmenethez, üzletpolitikához kötött.

Princz Gábor az utolsó szó jogán korábban ártatlanságát hangoztatta, s úgy fogalmazott: „Megítélésem szerint munkám tudatos és folyamatos volt, kötelességszegést nem követtem el„. A perben a többi vádlott is ártatlannak vallotta magát.

A 2004 októberében kezdődött perben Princz Gábort egy másik, 121 millió forintos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is vádolják. Az ügyészség szerint a Princz Gábor vezette Postabank és Takarékpénztár Rt. 300 millió forintért vette meg a Budai Hengermalom Kft. egy üzletrészét, holott a szakértő szerint ez mindössze 179 millió forintot ért.

Princz Gábor 1988-tól vezette a Postabankot. Irányítása alatt a pénzintézet Magyarország második legnagyobb kereskedelmi bankjává fejlődött jelentős vidéki fiókhálózattal. 1995 és 1997 között tőkehiány lépett fel a banknál, ami alapjaiban rengette meg a pénzintézetet. Az újkori Magyarország egyik legnagyobb bankpánikja idején a betétesek hosszas sorbaállások és tumultuózus jelenetek után mintegy 40 milliárd forintott vettek ki a számlájukról.

Princz Gábor a rendszerváltás után az ország egyik legnagyobb mecénásává lépett elő. A Postabank támogatta a pártokat, a művészeteket, a sportot, de jelentős sajtóérdekeltsége is volt. A támogató tevékenység mellett nagyon kedvezményes kamatozású hiteleket is juttatott e közélet egyes szereplőinek. Az akkori 25 százalékos kaamtozású kölcsönök helyett 10 százalékos hitelt kapott a banktól többek között Nagy Sándor és Csiha Judit. Az MSZP vezető politikusai mellett a bank VIP-listáján szerepelt Herényi Károly is. A bank sajtókapcsolatait erősítette Mester Ákos és az akkori sztárriporter, Albert Györgyi VIP-listás kölcsöne is.
Princzet a Postabank éléről az Orbán-kormány idején mozdították el. A bankvezér ezután el is hagyta egy időre az országot, Bécsben telepedett le.

A Potabank-ügyben öt év nyomozás után 60 ezer oldalas dokumentáció született. A per 2004 őszén indult meg a Fővárosi Bíróságon és egyes sajtóvélemények szerint Princz Gábor felmentésével végződik majd.

(MTI, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.