K&H-ügy: vádemelés a MeH volt helyettes államtitkára ellen

Vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés és az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntette miatt vádat emelt az ügyészség Kodela László, a MeH egykori humánpolitikai helyettes államtitkára ellen. A vádirat utal arra, hogy Kodela Kulcsár Attila ügyfeleként 33 millió forintot fektetett be a K&H Equities Rt.-nél, illetve annak jogelődjénél.

MNO
2006. 07. 12. 17:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség a két vádpont közül az elsőben azzal vádolja Kodela Lászlót, hogy ígéretet tett Kulcsár Attilának, elintézi neki, hogy a K&H Equities Rt. által a 2002 márciusa után tett, pénzmosásgyanúra utaló bejelentések ügyében ne induljon rendőrségi eljárás – közölte a Tv2 Tények című hírműsora.

A távirati iroda más forrásból úgy értesült, hogy a hatóság a vádiratában azt is rögzíti, a vádlott később telefonon tájékoztatta Kulcsárt: hivatalos értesítést fog kapni arról, hogy a bejelentések kapcsán nem indul rendőrségi eljárás. Ezután azt közölte: az ügyintézés ára ötmillió forint.

Az ügyészek szerint amikor megérkezett a rendőrségről a hivatalos levél, hogy bűncselekményre utaló nyomot nem találtak, Kulcsár egy találkozó során ki is fizette a kért összeget Kodelának. A másik vádpontban azzal vádolják a volt helyettes államtitkárt, hogy mintegy 18 millió forintos bevétel-kiesést okozott az államnak.

A vádirat utal arra, hogy Kodela László Kulcsár Attila ügyfeleként 33 millió forintot fektetett be a K&H Equities Rt.-nél, illetve annak jogelődjénél.

Kulcsár Attila ezt követően valótlan tartalmú portfólió-kimutatásokat adott át a vádlott részére, azt a látszatot keltve, hogy a befektetés nyereséges. Később azonban figyelmeztette Kodelát, hogy szabálytalan tevékenysége miatt a befektetése valójában veszteséges, ezért azt tanácsolta, hogy ügyfele vegye ki a pénzét a brókercégből. Kulcsár ígéretet tett arra, hogy a beígért hozamokat kártalanításként készpénzben ki fogja fizetni Kodelának. Később 46 millió forintnak megfelelő valutát adott át Kulcsár Kodelának, aki azonban ezt a bevételt nem szerepeltette az adóbevallásában.

A vádirat kitér arra, hogy az APEH az általa lefolytatott ellenőrzési eljárás után – melyben a vádlott 2000 és 2003 között benyújtott adóbevallásait vizsgálták – mintegy 18 millió forint adókülönbözet megfizetésére kötelezte Kodela Lászlót. Kodela 2002 májusát követően egy évig volt a Miniszterelnöki Hivatal humánpolitikai helyettes államtitkára.

(MTI, TV2)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.