Rákkeltő anyag a palackos üdítőkben?

Rákkeltő anyag, benzol keletkezhet a palackos üdítőkben – állítja egy BBC hírre hivatkozva a Levegő Munkacsoport.

MNO
2006. 07. 20. 11:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rákkeltő anyag, benzol keletkezhet a palackos üdítőkben – állítja egy BBC-hírre hivatkozva a Levegő Munkacsoport. A dobozos üdítőkben – amelyek gyakrabban tartalmaznak plusz C-vitamint – nincs benzolveszély, mert azok nem tartalmaznak nátrium-benzoátot vagy más hasonló tartósítószert. Amerikában egyébként már rég tudnak a dologról.
A Levegő Munkacsoport szerint a nátrium-benzoát (amely a palackos üdítők gyakori tartósítószere) és az aszkorbinsav (vagyis a C-vitamin) együtt képes benzolt alkotni, ami bizonyítottan rákkeltő – írja a Népszabadság.
Amerikai vizsgálatok szerint az italokban akár nyolcszor annyi benzol is lehet, mint amennyi az ivóvízre megállapított egészségügyi határérték. A rákkeltő benzol – amely az úgynevezett aromás vegyületek közé tartozik – egyébként a városi levegőben még gyakoribb.

(index)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.