Rákkeltő anyag, benzol keletkezhet a palackos üdítőkben – állítja egy BBC-hírre hivatkozva a Levegő Munkacsoport. A dobozos üdítőkben – amelyek gyakrabban tartalmaznak plusz C-vitamint – nincs benzolveszély, mert azok nem tartalmaznak nátrium-benzoátot vagy más hasonló tartósítószert. Amerikában egyébként már rég tudnak a dologról.
A Levegő Munkacsoport szerint a nátrium-benzoát (amely a palackos üdítők gyakori tartósítószere) és az aszkorbinsav (vagyis a C-vitamin) együtt képes benzolt alkotni, ami bizonyítottan rákkeltő – írja a Népszabadság.
Amerikai vizsgálatok szerint az italokban akár nyolcszor annyi benzol is lehet, mint amennyi az ivóvízre megállapított egészségügyi határérték. A rákkeltő benzol – amely az úgynevezett aromás vegyületek közé tartozik – egyébként a városi levegőben még gyakoribb.
(index)
Hadijelentés a migrációs frontról
