Bűnpártolással gyanúsítják Szeged MSZP-s polgármesterét

Csapó Balázs lakossági érdekvédelmi megbízott kijelentette: Botka Lászlónak, Szeged MSZP-s polgármesterének kötelessége lett volna megtenni a feljelentést a Szegedi Testamentum Kft. gazdálkodásával kapcsolatban. Ennek elmaradásaként „fölmerül a bűnpártolás" gyanúja – hangzott el egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

MNO
2006. 08. 31. 11:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdasági szabálytalanságok és bűncselekmények gyanúját tárta föl három vizsgált szegedi önkormányzati cégnél a lakossági érdekvédelmi megbízott; az egyik társaság esetében az ügyészség nyomozást rendelt el. Solymos László alpolgármester visszautasította az elhangzottakat.

„A hét vizsgált önkormányzati cég fele biztosan törvénysértő módon működik„ – mondta Csapó Balázs csütörtöki sajtótájékoztatóján a megyeszékhelyen.

A lakossági érdekvédelmi megbízott közölte, több évig tartó, szakértők bevonásával folyó vizsgálat után többek között sikkasztás, hűtlen kezelés és adócsalás gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen az önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Testamentum Kft. gazdálkodásával kapcsolatban. A Szegedi Városi Ügyészség előbb részben elévülés miatt, részben bűncselekmény hiányában elutasította a nyomozás megindítását, feljelentés kiegészítését követően a Csongrád Megyei Ügyészség azonban elrendelte a nyomozást – tette hozzá.

Csapó elmondta, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-nál és a Szegedi Városkép Kft.-nél végzett vizsgálatok szakértői szerint a cégek gazdálkodásával kapcsolatban sikkasztás, csalás, hűtlen kezelés és számviteli fegyelem megsértése bűncselekmények alapos gyanúja megállapítható.

Közölte, a cégvizsgálatokról szóló jelentéseket minden alkalommal átadta Botka László polgármesternek, azonban a városvezetés az elmúlt másfél évben hivatalosan semmit nem lépett. A büntetőeljárásról szóló törvény alapján hivatalos személynek a hatáskörében tudomására jutott bűncselekményekkel kapcsolatban kötelessége feljelentést tenni. Az érdekvédelmi megbízott – akit még több mint két éve a polgármester nevezett ki – szerint „Botka Lászlónak kötelessége lett volna megtenni a feljelentést”, ennek elmaradásaként „fölmerül a bűnpártolás„ gyanúja.

Hozzátette: a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-val és a Szegedi Városkép Kft.-vel kapcsolatban nem tesz feljelentést, mert bízik benne, hogy a polgármester saját hatáskörében intézkedik.

Solymos László városüzemeltetési alpolgármester később az MTI-nek adott nyialtkozatában azt állította, hogy Csapó „választási kampányai az elmúlt 16 év során csupán vádaskodásokból és feljelentésekből álltak”.

Forrás: MTI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.