időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Cenzúráznak a rendőrségen? – Ombudsmani vizsgálat

Bákonyi Ádám
2006.08.07. 06:15

A véleménynyilvánításhoz való joggal összefüggő visszásságokat okozott, hogy a Komárom-Esztergom megyei és a Tolna megyei rendőrfőkapitány tavaly júniusban megszüntette a megyék rendőri állományának belső számítógépes hálózata (intranet) „Holdudvar” nevű teréhez való hozzáférést – állapította meg vizsgálatában Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

A Tettre Kész Magyar Rendőrség Szakszervezete kért vizsgálatot a helyettes ombudsmantól, mert úgy vélte, hogy az intézkedés ellentétes a rendőrség internethálózatán keresztül nyújtott egyes információszolgáltatásokra vonatkozó szabályokkal. Lamperth Mónika akkori belügyminiszter indokolása szerint a két megyében többek között azért szűnt meg tavaly júniusban a Holdudvarhoz való hozzáférés, mert ott egyre gyakrabban jelentek meg olyan vélemények, amelyek valóságtartalma erősen megkérdőjelezhető volt, így alkalmasak voltak az állomány félrevezetésére. Vizsgálatában ugyanakkor Takács Albert rámutatott, hogy a szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi. Takács Albert kezdeményezte az országos rendőrfőkapitánynál: tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a Holdudvar hozzáférésének korlátozására a rendőrség egyetlen szervezeti egységénél se kerülhessen sor. Kezdeményezte továbbá, hogy a moderálás csak indokolt, konkrét esetben, a törlés tényének, valamint okának megjelölésével történjék. A Tolna megyei rendőrfőkapitány egyébként 2005 szeptemberében ismét lehetővé tette a Holdudvar elérhetőségét. A szekszárdi rendőrkapitányságról érkezett beadvány szerint a bűnügyi munkát végző állomány a Holdudvar letiltásával olyan információs lehetőségtől esett el, amely már többször segítséget nyújtott egy-egy konkrét ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.