időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Új típusú forgalmik

MNO
2006.08.03. 14:53

Új típusú forgalmi engedélyeket vezetnek be a gépjárművek részére augusztustól az okmányirodák, amelyben a műszaki érvényesség bejegyzésére a jelenlegi négy helyett hat alkalommal lesz lehetőség.

Elsősorban a kamionosok számára jelent egyszerűsítést, akiknek évente kell műszaki vizsgára vinniük nehézgépjárművüket – mondta Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) főtitkár helyettese. „Nem mindegy ugyanis, hogy egy közúti fuvarozónak négyévente, vagy csak hatévente kell kicserélnie a forgalmi engedélyét, ami nem elsősorban költség-, hanem időmegtakarítást jelent a vállalkozónak„ – emelte ki Karmos Gábor.

Karmos emlékeztetett arra, hogy a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala az új típusú forgalmi engedélyről a kormány és a közúti fuvarozói érdekképviseletek közötti 2005. augusztus 23-án született megállapodás alapján intézkedett. Annak 11. pontja tartalmazta azt a fuvarozói kérést, hogy a forgalmi engedély műszaki érvényességre vonatkozó rubrikáit bővítésék ki, a forgalmi engedély gyakori cseréjének megelőzése céljából.

Akkor a kormány szakértője nem látta megvalósíthatónak a forgalmi engedély bővítését a kért formában, ám kilátásba helyezte, hogy belátható időn belül a kormány biztosítja annak lehetőségét, hogy a forgalmi engedélybe kettővel több érvényesítő címke kerüljön.

Karmos Gábor közölte, hogy azért húzódott az új forgalmi engedély bevezetése csaknem egy évet, mert azt előbb el kellett fogadtatni az Európai Unióval, ami meg is történt. Várható, hogy az okmányirodák a még rendelkezésre álló régi típusú forgalmi engedélyeket felhasználják, és az új típusúakat folyamatosan, a régiek kifutásával vezetik be.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.