Gyanús a vénytender – újabb százmilliós megbízás

Az orvosok és a patikusok sem értik, hogyan fogyhatott el másfél év alatt annyi recept, amennyi korábban akár három esztendőre is elegendő volt. Kérdés, valóban elfogyott, vagy valami más van a hátterében annak a 111 millió forintos megbízásnak, amelyet a Gyurcsány Ferenc volt üzletfele, Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó Állami Nyomda kapott. Az egészségbiztosítónál senki sem nyilatkozik az ügyről.

Magyar Nemzet
2006. 10. 21. 2:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen értetlenül állnak a gyógyszereket felíró orvosok és a recepteket beváltó patikusok is azelőtt, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a vényhiány elkerülésére hivatkozva további 126 millió darab recept gyártására adott megbízást egy szerződésmódosítás keretében a miniszterelnök volt üzletfelének, Erdős Ákosnak az érdekeltségébe tartozó Állami Nyomdának. Így az eddigi 355 millió forintos juttatás mellett további 111 millió forintnyi közpénz ütheti a magáncég markát. Pedig tavaly márciusban az OEP úgy írta alá a két évre szóló szerződést a nyomdával, hogy lényegesen magasabb keretszámot adott meg a vényekre, mint amennyi valójában szükséges. A megállapodás értelmében 2005 és 2007 között legalább 345, legfeljebb 422 millió darab vényt kellett legyártani.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke elmondta, hogy évente mintegy 150-160 millió darab vényt váltanak be a patikákban, és semmi olyan intézkedés nem történt az utóbbi időszakban, amely a forgalmat jelentősen megnövelte volna.
A Közbeszerzési Értesítőben az OEP azzal magyarázta a szerződés módosítását, hogy az orvosok jelentős része a vények igénylését júliusra, augusztusra időzítette, így „hirtelen olyan nagy tömegű orvosivény-igény keletkezett, amit a prognosztizált és szerződésben rögzített mennyiséggel nem lehet kielégíteni”.
Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke kijelentette: ez az indoklás csúsztatásnak tűnik, és szerinte semmilyen valóságalapja nincs.

Hasonlóan nyilatkozott a járóbeteg-szakellátókat képviselő Medicina 2000 vezetője, Varga Imre is. Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke szintén azt hangsúlyozta: látványosan nem nőtt meg a vényigénylés.

Ezek után meg szerettük volna kérdezni az OEP-től, mi a magyarázata annak, hogy másfél év alatt elfogyott (ha egyáltalán elfogyott) közel három évre elegendő recept, de az öt nappal ezelőtt föltett kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Pilhál Tamás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.