Iratmegsemmisítő gépek a Gyurcsány körüli holdudvartól

A 4,2 milliárd forintos papírüzlet után iratmegsemmisítőket is szállíthat a központi költségvetési intézményeknek az Ápisz-BudaPiért Zrt. A társaságban egy Gyurcsány Ferenc cégbirodalmához köthető személy is felbukkant.

Magyar Nemzet
2006. 10. 30. 23:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iratmegsemmisítő berendezéseket, illetve azok kiegészítőit szállíthatja a központi költségvetési intézményeknek az Ápisz-BudaPiért (ÁBP) Zrt., miután a közelmúltban megnyerte a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) által kiírt tendert. A Közbeszerzési Értesítő szerint a szerződés egy esztendőre szól, és összesen bruttó 120 millió forint értékben vásárolhatnak iratmegsemmisítő berendezéseket a nyertes cégtől az intézmények, illetve a központosított közbeszerzési eljáráshoz önként csatlakozó szervezetek.
Az iratmegsemmisítő gépek biztonsági fokozata egytől ötig terjed; minél magasabb fokozatú egy gép, annál vékonyabbra szeleteli a behelyezett iratot. Az említett beszerzésnél kettes és hármas fokozatú gépeket rendeltek meg, amely szakértők szerint kisebb irodák esetében megfelelők, de nagyobb hivataloknál kevésbé alkalmasak.

Ezekbe a kisebb gépekbe (amelyek értéke tíz- és harmincezer forint között mozog) egyszerre körülbelül tíz iratot lehet behelyezni, míg a nagyobbakba (ezek ára 80-tól 400 ezer forintig terjed) akár 30-40 lapot is be lehet tenni. Fegyveres testületeknél például rendszerint 5-ös fokozatú gépeket alkalmaznak.
Mint arról beszámoltunk, a KSZF még a tavaszi országgyűlési választások előtt nyélbe ütötte a két évre szóló papírtendert, amelynek győztese ugyancsak az ÁBP lett. Ennek köszönhetően a cég évi bruttó 4,2 milliárd forintnyi közpénzért szállíthat papírárut és irodaszereket. A hazai papírpiac több képviselője is különösnek tartotta, hogy a közbeszerzést a választások előttre időzítették, miközben a korábbi papírtendert 2004 augusztusában hozták tető alá (azt is az ÁBP, pontosabban annak jogelődje nyerte), és a keretszerződés két évre szólt.

Az ÁBP-ben korábban igazgatósági tagként felbukkant többek között Antalóczi Zoltán, aki a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tulajdonában lévő Altus Rt. felügyelőbizottsági tagja. Emellett az igazgatóság elnöke volt Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. jelenlegi vezérigazgatója, aki a Horn-kormány időszakában annak a Hungalu vállalatcsoportnak a vezérigazgatója volt, amelyből vitatott körülmények között privatizált társaságokat Gyurcsány, ezzel is megalapozva többmilliárdos magánvagyonát. Az ÁBP közvetlen tulajdonosa egyébként ugyanaz az SHV Holding Kft., amelyhez a sokmilliárdos állami megbízásokhoz jutó Trendex Holding Zrt. is köthető. Az irodatechnikai társaságban igazgatósági tagként szintén felbukkant a gyurcsányi cégbirodalomból megismert Antalóczi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.