időjárás 15°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Lejárt szavatosságú könnygázt vetettek be a tömegoszlatásnál

Magyar Nemzet
2006.10.27. 22:07

Egy évvel ezelőtt lejárt szavatosságú könnygázgránátokat vetett be a brutális tömegoszlatás során október 23-án a rendőrség – értesült a Magyar Nemzet. Lapunk birtokába került a karhatalom által számolatlanul bevetett harcigáz használati utasítása, amelyen az olvasható: „A lejárt szavatosságú vagy hibás termékeket a gyártóhoz vissza kell szállítani megsemmisítésre.”

Az UKG rövidítésű, úgynevezett univerzális könnygázgránátokat 2002 októberében gyártották, szavatossági idejük három év. A hétfőn számos békés demonstrálót megsebesített könnygázgránát használati utasítását a Belvárosban találták. A szemet, légzőszerveket maró, tüdővizenyőt is okozó, toxikus anyag gyártója a balatonfűzfői Nike-Fiocchi Kft. Lapunk tegnap több esetben kereste a cég ügyvezetőjét, ám ő nem kívánt szóba állni a Magyar Nemzettel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivői titkárságán azt mondták: erről eddig nem tudtak, így érdemi választ tegnap nem adtak. Mindössze azt közölték: az ORFK internetes honlapjára felraktak egy adatlapot, amelyben a szerkezet szakszerű kezeléséről és a gáz összetételéről, hatásairól lehet olvasni. A balatonfűzfői gyár által készített adatlapban az egyéb megjegyzés rovatban az áll: „az előbbiekben ismertetett adatok ismereteink mai szintjén alapulnak, és nem jelentenek biztosítékot a tulajdonságokkal kapcsolatban. A meglévő törvényeket és rendelkezéseket termékeink vásárlóinak saját felelősségükre kell figyelembe venni.”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.