időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Többek szerint nincs szükség országos vajdára

MNO
2006.10.31. 15:41

A dunántúli megyék vajdái törvénytelennek és felháborítónak tartják Kállai Csaba újszászi vállalkozó, szerintük önjelölését. Hangsúlyozzák: olyan tisztség, hogy országos vajda, eddig nem létezett és ezután sincs rá szükség.

Sárközi Antal Bandi, a győriek több mint 22 éve köztiszteletben álló vajdája bohózatnak minősítette a történteket és ugyanezt a véleményt osztotta a zalai, a fejér, a komárom-esztergom, a somogy, a tolna és a budapestiek képviseletében megjelent cigány-elöljáróság is.

Többen úgy vélekedtek a hintós, ökörsütéses ceremóniával nemcsak lejáratták, de meg is sértették a cigányokat. A dunántúli vajdák összejövetelükön azt kérték, a magát országos vajdának kikiáltó Kállai Csaba 72 órán belül mondjon le, a vajdaság ugyanis több évszázados hagyomány a cigányság történetében és a tisztség apáról fiúra, örökös híján legfeljebb vőre szállhat.

Sárközi Bandi, a győriek vajdája úgy vélte: az országosnak kikiáltott vajdát nem ismerik el, ha ilyen intézmény lesz, arról maguk és demokratikusan szeretnének dönteni.

(Magyar Rádió)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.