Az ügyészség szünetelteti a Gyurcsány-cég elleni pert

Ügyészi indítványra szünetel a Legfőbb Ügyészség (LÜ) által az Altus Rt. és a Humán-Jövő 2000 Kht. ellen indított, a kormányfő személyét is érintő polgári per, amelyben a felperes a két alperes közötti szerződés érvénytelenségének megállapítását kéri a bíróságtól. A hétfői tárgyaláson a halasztást, a felperes LÜ-t képviselő főügyész kezdeményezte.

MNO
2006. 11. 06. 12:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Somogy Megyei Bíróság hatáskörében Kaposváron tárgyalt ügy felperest képviselő ügyésze ezt hétfőn kérelmezte, két korábbi, ugyancsak kérésére elnapolt tárgyalást követően. Miután az elsőrendű alperest, azaz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cégét, az Altus Rt.-t, valamint a másodrendű Humán-Jövő 2000 Kht.-t képviselő ügyvéd elfogadta az indítványt, Gyöngyösiné Antók Éva bíró azzal zárta le a tárgyalást, hogy azt az elkövetkező hat hónapban bármely fél kérése folytatni kell, ellenkező esetben az eljárás megszűnik.

Pálvölgyi Ferenc főosztályvezető ügyész az eljárás szüneteltetését arra való tekintettel indítványozta, hogy mint mondta: „a bizonyítási eljárás eredményeként a helyzet olyan módon változott, ami újra értékelendővé teszi a perbeli pozícióinkat, javaslatainkat, indítványainkat, következtetéseinket„. A felperes az általa benyújtott keresetében azt állította, hogy az elsőrendű alperes mintegy 87 millió forinttal gazdagodott egy bérleti szerződés révén, amelyet az Altus Rt. kötött a Humán-Jövő 2000 Kht. jogelődjével, a MEH egyik gazdasági társaságával, a Közlöny- és Lapkiadó Kft.-vel az Országgyűlési Képviselők Klubjának működtetésére.

A tárgyaláson az LÜ által beidézett négy tanú közül kettő jelent meg, Jagiellovicz Györgyné, korábban az Altus Rt. tanácsadói részlegének vezetője, majd 2001-től gazdasági igazgatója, valamint Szigeti István, a Humán-Jövő 2000 Kht. ügyvezetője. Egy harmadik tanú – a Közlöny- és Lapkiadó Kft. ügyvezetője – kimentette magát, a negyediket – az Altus Rt. egy korábbi vezetőjét – a megadott címen nem tudta elérni sem a bíróság, sem az ügyészség. A tanúk egymással egyezően számoltak be a szerződés lejártát követő elszámolásról, az ügyész ezt követően kérelmezte az eljárás szüneteltetését.

Az ügyet azért tárgyalja a Somogy Megyei Bíróság, mert a másodrendű alperes székhelye Balatonőszödön van, és a per az alperesek bármelyikére nézve illetékes bíróság előtt valamennyi alperes ellen megindítható.
(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.