Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Dagad a Siemens botránya

Egyre több országra terjeszti ki a Siemens-kenőpénzbotrány nyomozását a müncheni államügyészség, amely százmillió eurónyi titkos pénzalap után kutat. Eközben a zsarolás miatt ismeretlen tettes ellen indított magyar büntetőeljárásban tegnap ismét meghallgatták a feljelentőt, ám a német konszern munkatársait eddig elkerülték a nyomozati cselekmények.

Magyar Nemzet
2006. 11. 22. 5:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem valamennyi olyan országra kiterjesztette a Siemens csúszópénzbotrányának nyomozását a müncheni államügyészség, amellyel a német óriáscég szoros gazdasági kapcsolatban áll. Az ügyészség tegnapi közlése szerint az eljárás eddigi eredményei arra utalnak, hogy a Siemens a kilencvenes évek óta mintegy százmillió eurót különített el megvesztegetési célokra. A múlt hét óta folyó nyomozást kiterjesztették Klaus Kleinfeld vezérigazgató hivatalára és magánlakására is. Kleinfeldet egyelőre csak tanúként kívánják meghallgatni a nyomozók, de már ez is tekintélyveszteséget jelent a cégcsoportnak. A Siemens üzemi bizottságának elnöke tegnap a Berliner Zeitungnak nyilatkozva azt sürgette, hogy az óriáscég ezentúl ne vállaljon munkákat olyan országokban, amelyekben csak vesztegetés útján lehet megrendeléseket kapni. A nyomozók eddig öt vezető beosztású alkalmazottat vettek őrizetbe, ám hűtlen kezelés gyanújával további hét személy ellen is folyik vizsgálat.

Német sajtóhírek szerint a százmillió eurónyi kenőpénz innsbrucki és salzburgi számlákon keresztül áramlott a megrendelőkhöz. Annak ellenére, hogy a német nyomozás szálai nem érnek Budapestig, magyarázkodni kényszerülhet a magyarországi Siemens is, hiszen a céggel kapcsolatosan eddig két ügyben nyomoz a rendőrség, egy esetben pedig már a bíróságon vannak a büntetőper iratai. Elsőként megírtuk: legutóbb a fővárosi zuglói rendőrkapitányság zsarolás miatt indított büntetőeljárást F. Imre feljelentése alapján a Siemensszel öszszefüggésben. A feljelentőt ismét meghallgatták tanúként, ám lapunk úgy értesült, hogy a szeptember 8-a óta folyó büntetőeljárásban a Siemens munkatársait eddig elkerülték a nyomozati cselekmények.
Az üzletember a volt SATeLIT TV működtetésére létrehozott TVegy Rt. egyik tulajdonosa volt. Lapunknak F. Imre elmondta: a televíziót 1-1,5 milliárd forinttal támogatta a német cég, amelyből 720 millió forintot készpénzben vissza kellett juttatni. Részben emiatt a férfi csaknem 60 millió forintos jelzálogkölcsönt vett fel nagy értékű ingatlanára. A szerződést később a Siemens felmondta, mire F. Imre visszakövetelte a 720 millió forintot. A német cég százmilliót kifizetett, ám a fennmaradó összeg nagyságát vitatták, s ezt annak a fényében közölték F. Imrével, hogy az ingatlanán lévő jelzálogot stróman cégen keresztül megvásárolták a banktól. A feljelentő szerint azzal fenyegették, ha nem áll el a százmilliós követelésétől, akkor családjával együtt kiteszik a házából.

Farkas Szilvia, a Siemens magyar leányvállalatának szóvivője elmondta, hogy a médiából értesültek a zsarolási eljárás híréről, s az ügyben a Siemens nem kapott hivatalos értesítést. A szóvivő a laktanyatenderben folyó eljárásról holnap ígért tájékoztatást. Ismert: a Pest Megyei Főügyészség vádirata szerint két honvédségi ügyintéző pénzt, illetve műszaki cikkeket fogadott el az rt. ágazati igazgatójától, amiért információkat szolgáltattak egy milliárdos nagyságrendű laktanya-felújítási tender részleteiről. A közalkalmazottak a beruházások nettó öszszegének meghatározott százalékát kapták a kivitelezőktől. Arról is beszámoltunk, hogy a Siemens által gyártott Combino villamosok beszerzése sem zajlott le zökkenőmentesen. A német konszernt győztesnek nyilvánító fővárosi döntést ugyanis a verseny másik résztvevője, az Ansaldobreda megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, majd a Fővárosi Bíróságnál. Az olasz cég keresetében arra hivatkozott, hogy a villamosok pályáztatása közbeszerzési eljárás nélkül zajlott le, és formai hibákra hivatkozva jogtalanul zárták ki a versenyből. Az Ansaldobreda azt is kifogásolta, hogy a Siemens nyertes ajánlatánál mintegy nyolcmilliárd forinttal olcsóbban tudta volna leszállítani a körúti villamosokat. A Fővárosi Bíróság első fokon helyt adott az olasz cég keresetének, és megállapította, hogy jogsértő volt a versenyeztetési eljárás, a Fővárosi Ítélőtábla később azonban megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. Az elmúlt években a Siemens hazánkban is számos állami megrendeléshez jutott hozzá. A cég közreműködött az e-kormányzás kialakításában, megbízásokat nyert többek között a Magyar Postától, a MÁV-tól, a BKV-tól s különböző kórházaktól és egyetemektől. A Siemens részt vett a budapesti M2 metróvonal rekonstrukciójában és a Ferihegyi repülőtér csomagszállító rendszerének kialakításában is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.