Wekler Ferenc a pénzcsapnál

Példátlan támadást intézett a kormány a demokrácia ellen azzal, hogy az SZDSZ-es Wekler Ferenc személyében minap – a Lamperth-elv alapján – saját emberét ültette a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács élére – jelentette ki Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere. Wekler és családja cégei az előző ciklusban több mint 270 millió forintos állami támogatást kaptak szőlőtelepítésre, ezért a politikus távozni kényszerült parlamenti alelnöki posztjáról.

Magyar Nemzet
2006. 11. 17. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felrúgva az eddigi gyakorlatot, már nemcsak a többséget biztosítja magának a kormány a regionális fejlesztési tanácsokban, hanem azok élére is pártkatonákat nevez ki – mondta lapunknak Szita Károly, aki polgármesteri tisztsége mellett a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke, valamint a Fidesz önkormányzati tagozatának elnöke. Hozzátette: elsősorban nem a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökének személyével, a minisztériumok delegáltjai által „megválasztott” SZDSZ-es Wekler Ferenccel van baja, hanem azzal, hogy őt is egy tárca, a környezetvédelmi delegálta. – Hiába lett társelnök Tasnádi Péter (MSZP) Pécs polgármestere, a tényleges vezető ezután nem választott képviselő, közgyűlési elnök vagy polgármester lesz. Ilyen a demokrácia tizenhat évében még nem volt – szögezte le Szita.

Emlékezetes, októberben az MSZP választmányának üléséről kiszivárgott Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter beszéde, amelyben kijelentette: hiába győzött országosan a Fidesz, nem ők fogják osztani az uniós pénzeket, mert erős pozíciókat biztosítanak a szocialistáknak.
Wekler Ferenc botrányos múltja egyébként közismert: az Országgyűlés volt alelnöke 2004 augusztusában lemondásra kényszerült posztjáról kirobbant szőlőügye miatt, amelyet elsőként lapunk közölt először. Wekler és családja cégei szőlőültetvény telepítésre 270 millió forintot vettek fel, és az agrártárca birtok-összevonási támogatás címén ezen felül több millió forintot utalt ki számukra. A szabad demokrata politikust 2005 januárjában Gyurcsány Ferenc kormányfő azzal bízta meg, hogy készítse elő az atomerőművekben keletkező radioaktív hulladékok végleges elhelyezési koncepcióját. Emlékezetes, Wekler karrierje a rendszerváltozás előtt, a nyolcvanas évek végén kezdődött, amikor Mecseknádasd tanácselnökeként sikerült meghiúsítania, hogy a közeli Ófalun épüljön a veszélyeshulladék-tároló.

Wekler Ferenc jelenleg is az SZDSZ Baranya megyei elnöke, pártja országos tanácsának tagja, Mecseknádasd független polgármestere, továbbá ugyanott német kisebbségi önkormányzati képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.