időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

A fővárosi vezetés ellen lépett fel a vasi SZDSZ

MNO
2006.12.07. 11:48

Nem mondható szokványosnak, hogy az SZDSZ helyi szervezete különvéleményt alakít ki egy, a szabad demokraták által vezetett minisztérium döntéseivel kapcsolatban, most mégis ez történt - jelentette ki Németh Kálmán, az SZDSZ Vas megyei szervezetének elnöke csütörtöki tájékoztatóján.

Úgy érezzük a nyilvánosság elé is ki kell állni, ha már a háttérben való lobbizás eredménytelen volt – mondta.

Hozzáfűzte: a Vas megyei szabad demokraták nem értenek egyet sem a nyugat-dunántúli környezetvédelmi felügyelőség szombathelyi laboratóriumának, sem az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának a szaktárca által tervezett megszüntetésével.

-Nem követhető és nem elfogadható az a fajta módszer, hogy az érdekeltek, és főleg a helyi vezetők megkérdezése nélkül történjenek olyan változások, amelyek jelentősen befolyásolják a város, a térség életét – mondta.

áttértárgyalásaik sikertelenségének okaira vonatkozó kérdésre válaszolva a megyei elnök kijelentette: az SZDSZ-ben a vidéknek nem tulajdonítanak olyan fontosságot, mint amilyet megérdemelne.

Varga Tamás, szombathelyi szabad demokrata önkormányzati képviselő, környezetvédelmi szakember a sajtótájékoztatón kifejtette: sem szakmailag sem politikailag nem tartják elfogadhatónak és racionálisnak a szaktárca megyét érintő döntéseit.

A laboratórium megszüntetésével 22 magasan képzett környezetvédelmi szakember került Szombathelyen az utcára, miközben egy középiskolában és a helyi főiskolán is nemrég indult el a környezetvédelmi szakemberek képzése – mondta.

Varga Tamás emlékeztetett arra, hogy a 2005-ben uniós forrásból fejlesztették fel 2,5-3 milliárd forintos beruházással a laboratóriumot, amely akkreditált laboratóriumként működött. Akkor egy szabad demokrata államtitkár adta át a beruházást, most pedig egy szabad demokrata miniszter jóváhagyásával szűnik meg, ami politikailag sem elfogadható – mondta.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának tervezett megszüntetésével kapcsolatban Varga Tamás kijelentette: nem állja meg a helyét, hogy ez a legkisebb nemzeti park, hiszen találhatók az őrséginél kisebb területű nemzeti parkok az országban. Az pedig, hogy a legkevesebb emberrel dolgozik, éppen a nemzeti park hatékonyságát mutatja.
(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.