időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Átvette a Nobel-békedíjat a szegények bankárja

MNO
2006.12.10. 15:14

Átvette a Nobel-békedíjat a szegények bankárjaként emlegetett bangladesi Muhammad Junusz és az általa alapított bank, a Grameen képviselője. A Nobel-bizottság a díjjal idén a muzulmán világgal folytatandó párbeszédre, a nők helyzetére és a szegénység elleni küzdelemre kívánta irányítani a figyelmet – mondta Ole Danbolt Mjoes, a testület elnöke.

Muhammad Junusz, aki hazájában elsőként kapta a kitüntető díjat, azzal vált híressé, hogy a legelesettebb társadalmi rétegek számára hozzáférhető mikrohitelek biztosítására létesített pénzintézetet, amelynek kedvezményezettjei elsősorban nők.

Az igazoló okmányt, az aranyérmet és a 10 millió svéd koronás, azaz mintegy 1,1 millió eurós csekket a kitüntetett a norvég királyi család tagjai és több híresség jelenlétében vehette át.

A 66 éves közgazdász abbéli bizakodásának adott hangot, hogy Nobel-békedíja bátorítást ad a világ szegénységének leküzdését szolgáló kezdeményezésekhez.

A díjkiosztási ceremóniákat minden évben december 10-én tartják, ez Alfred Nobel, az alapító halálának évfordulója. Nobel 1895-ben hozta híres testamentumát, de hat évig vitatták érvényességét a rokonok, akik ezáltal hatalmas vagyontól estek el. Nobel végakarata azonban végül érvényesült és 1901 óta – a két világháborút kivéve – minden évben azokat a tudósokat, írókat és békeharcosokat jutalmazzák, akik tevékenységükkel, alkotásaikkal és felfedezéseikkel valóban az egész emberiség javát szolgálják.

( Info Rádió, Magyar Rádió)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.