időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Az ellenzéket figyelik?

Magyar Nemzet
2006.12.08. 04:41

Magyarországon egyre határozottabban megfigyelhető az a tendencia, hogy a titkosszolgálatok a feladataik helyett a kormány politikai ellenfeleit célozzák meg, rájuk összpontosítják az energiáikat – erősítették meg a Magyar Nemzetnek biztonságpolitikai szakértők. Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter tagadja a vádakat.

Elsősorban a balliberális koalíciók kormányzása idején figyelhető meg hazánkban az a tendencia, hogy a titkosszolgálatok a kabinet politikai ellenfeleit célozzák meg – közölte brüsszeli tudósítónkkal a nyugati világban a hírszerzés területén meghatározónak számító brit hetilap, a Strategic Intelligence Review főszerkesztője, Alex Standish. Ez a szakértő szerint azt is bizonyítja, hogy egyértelmű a történelmi összefonódás a titkosszolgálat és a politikai pártok között. A lapunk által megkérdezett magyar szakemberek és szakpolitikusok szintén nem zárják ki, hogy egyes hírszerzők vagy elhárító tisztek kapcsolatot keresnek politikai pártokkal, annak ellenére, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokat a rendszerváltozás óta kialakított ellenőrzési szisztéma miatt nagyon nehéz közvetlen pártirányítás alatt működtetni.

Mint ismert, az utóbbi időben többször hivatkozott a kormány politikai ügyekben olyan titkosszolgálati információkra, amelyek később alaptalannak bizonyultak. Ilyen rémhír volt például a szlovákiai terroristák robbantásos merényletének terve a Fidesz országgyűlési választások előtti nagygyűlésén. Nem igazolták a nyomozók azokat az információkat sem, amelyek szervezett szélsőségesekről szóltak, akik a Fidesz szeptember 23-i nagygyűlését megzavarva készülnek az alkotmányos rend megdöntésére. Különös színfoltja volt az elmúlt hónapok eseményeinek az is, amikor a nagykövetek kaptak utasítást a kormánytól az ellenzék lejáratására, de titkosított részleteket szivárogtattak ki azokból a telefonbeszélgetésekből is, amelyeket fideszes képviselők folytattak a szeptemberi tévészékházostrom és az október 23-i rendőrattak elítéltjeivel, illetve áldozataival. A szakértők felettébb furcsának tartják azt is, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után a kormány a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) elrendelt vizsgálatról beszélt, holott a szolgálatoknak ilyen nyomozáshoz nincs törvényes jogosítványuk.

Kövér László egykori fideszes titokminiszter az elmúlt időszak eseményeinek tükrében elképzelhetőnek tarja, hogy egy szűk stáb beszámoltatásán keresztül úgy mozgathatják a titkosszolgálat munkatársait, hogy ők nem is veszik észre, miben vesznek részt. Addig nem kizárt egy ilyen tevékenység, amíg nem használnak engedélyhez kötött titkosszolgálati eszközöket – véli a politikus, aki szerint az is előfordulhat, hogy az ilyen „piszkos munkát” magánnyomozó társaságokkal végeztetik el, felhasználva a régi kapcsolatokat és az NBH alapinformációs bázisát. A képviselők lehallgatásához nemzetbiztonsági bizottsági engedély kell, de a politikusok ismeretségi körét, kapcsolatrendszerét könnyen feltérképezhetik a híváslisták megszerzésével, az ismerősök lehallgatásával – mutatott rá Kövér László. A képviselő emlékeztetett arra: a Gyurcsány Ferenc bizalmasának számító Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter már kabinetfőnökként hetenkénti beszámolókat kért Galambos Lajostól, az NBH főigazgatójától. Az egykori kommunista garnitúrának vérében van a manipuláció – fogalmazott Kövér László, aki szerint összefüggés lehet az MTV-székház ostromának megszervezése, az azt követő október 23-i megtorlás és az emberek megfélemlítése között is. Ezek a dolgok nem véletlenszerűen történnek, hanem egy beteges hatalom küzdelmét tapasztalhatjuk a legfőbb gazdasági pozíciókért – szögezte le Kövér László.

Simicskó István, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának KNDP-s elnöke szerint ha nem is igazolható a titkosszolgálatok politikai befolyásolása, az NBH egyértelműen politikai szerepet vállalt, amikor közleményt adott ki arról, hogy pszichikai bűnsegédnek tekinthető, aki részt vesz erőszakos tüntetéseken. Sajnos a titkosszolgálatok összevonásának meglebegtetésével egyes szervezetek úgy érezhetik, hogy meg kell felelniük a kormány elvárásainak – tette hozzá a képviselő. Simicskó szerint elfogadhatatlan az is, hogy a nagyköveteket utasítják az ellenzék lejáratására, és lejárató cikkeket jelentetnek meg a külföldi sajtóban.
A hírszerzésnek és a nagyköveteknek is többek között az a feladata, hogy megőrizzék a Magyar Köztársaság jó hírét külföldön. Amit azonban a kormány művel, egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy miután folyamatosan hazudtak az Európai Uniónak, bebizonyítsák, az ellenzék kormányra kerülésével még rosszabb lesz a helyzet Magyarországon – fejtette ki a politikus.

Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy a titkosszolgálatok az eredeti feladataiktól eltérően működnének. Magyarországon Európa egyik legjobb nemzetbiztonsági törvényét alkották meg, és ez a garancia a szabályos működésre – fűzte hozzá a képviselő. Tóth Károly elismerte, hogy az őrző-védő cégek ma hazánkban a legjobb szakembereket vitték el a rendvédelmi szervektől, de tudomása szerint ezek a társaságok is a törvényes keretek között működnek.

Szilvásy György lapunknak leszögezte: a Strategic Intelligence Review állításainak hitelessége, valóságtartalma erősen megkérdőjelezhető. A kancelláriaminiszter szerint a szeptember 18-i budapesti események éppen azért érték váratlanul a rendőrséghez hasonlóan a titkosszolgálatokat is, mert azok nem valamifajta „belső ellenség” keresésével vagy a demokratikus rend elleni támadásokkal voltak elfoglalva, hanem végezték a demokráciákban szokásos egyéb feladataikat. – Az elmúlt 16 évben, beleértve valamennyi kormány tevékenységét, nem rendőrállamot, nem ügynökállamot építettünk – így a titkosszolgálatoknak most kell szembenézniük azzal, hogy törvénytelen eszközöket alkalmazó, adott esetben erőszakos cselekményekre is képes emberek, szervezeti egységek tűnnek fel a közéletben, akár a politikai pártok szervezeti keretei között is – szögezte le a politikus.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.