időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Fidesz-KDNP: Kerekes székbe ültetik a minisztereket

MNO
2006.12.03. 15:31

A kormány december 1-től szűkítette azoknak a gyógyászati segédeszközöknek a körét, amelyek megvásárlásához támogatást ad az egészségbiztosító, a jövő évi költségvetésben pedig csökkenteni akarja az erre a célra szánt támogatást, s így ellehetetleníti az érintettek életét - mondta Soltész Miklós (KDNP) országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten.

A támogatás csökkentése miatt sok segédeszközből csak a legrosszabb minőségű termék megvásárlására lesz lehetőség a jövőben – jelentette ki Soltész Miklós, aki fideszes képviselőtársával, Hirt Ferenccel közösen tartott sajtótájékoztatót.

A mozgáskorlátozott, kerekes széket használó Hirt Ferenc közölte: 1300 gyógyászati terméket kivettek a támogatotti körből és a támogatás mértékét is csökkentette a kormány december 1-től. Így a jövőben csak 2800, a mindennapi élethez szükséges segédeszköz megvásárlásához ad támogatás az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

A közelmúltban végrehajtott áfaemelést is figyelembe véve a mostani döntés mintegy 40 százalékos támogatáscsökkentést jelent – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a költségvetési törvénytervezet szerint a segédeszközök beszerzésének támogatására jövőre 12 milliárd forinttal jut kevesebb.

A fideszes politikus elismerte, hogy a segédeszközök beszerzésénél az elmúlt időszakban voltak visszaélések, és így részben indokolható a szigorítás. Ugyanakkor rámutatott, szükség lett volna arra, hogy a kormány a döntés előtt konzultáljon a fogyatékkal élők szervezeteivel.

Hirt Ferenc közölte: januárban meghívják Kiss Péter szociális minisztert és Veres János pénzügyminisztert „parlamenti bejárásra kerekes székkel„. Az a céljuk ezzel – mondta Hirt Ferenc –, hogy a tárcavezetők is megérezzék, milyen az élet a kerekes székben. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.