Leisztinger megszerzi Újbuda legértékesebb telkét?

Pályáztatás nélkül értékesíti a kerület legértékesebb ingatlanát Újbuda önkormányzata, és a becslések szerint ezzel legalább másfél-két milliárd forint kárt okoz a XI. kerületnek – közölték szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon Kupper András és Schneller Domonkos fideszes képviselők. Molnár Gyula szocialista polgármester elmondta: nem szakmai, hanem politikai támadásként értékeli az elhangzottakat.

MNO
2006. 12. 13. 15:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kupper András közölte: a képviselő-testület keddi ülésén az MSZP, az SZDSZ és az MDF-es képviselők arról döntöttek, hogy az önkormányzat eladhatja a kerület legértékesebb ingatlanának fejlesztésére létrehozott társaságban lévő üzletrészét, egy százaléknyi rész kivételével.
Az ügy előzménye, hogy a kerület három éve 36 hektárnyi, a lágymányosi öbölnél fekvő ingatlant apportált egy közös társaságba, amelynek a politikusok szerint „fő tulajdonosa Leisztinger Tamás MSZP közeli vállalkozó„.
„Ez az eladás verseny nélkül történik meg, tehát nem tudjuk, hogy mekkora a piaci ára annak az üzletrésznek, amelyet most Leisztinger Tamásnak adunk el” – hívta fel a figyelmet Kupper András.
Schneller Domonkos, aki egyben fővárosi képviselő, arról beszélt, hogy az önkormányzat már 2003-ban „vitatott értéken„ vitte be a telkeket a közös cégbe. Kitért arra is, hogy az önkormányzat akkor egy olyan előnytelen szerződést kötött, „melynek nyomán csak az apportáláskori alacsony értéken szállhatott ki (...) az üzletből”.
Mint mondta, az igazi értékvesztés akkor következett be, amikor az önkormányzat képviselő-testülete kedden arról döntött, hogy egy százalék híján eladja az összes üzletrészét Leisztinger Tamásnak. „Ez mindenképpen egy nagyon gyanús dolog, amely semmiképpen nem szolgálja az önkormányzat érdekeit„ – fogalmazott, hozzátéve: a terület feltehetőleg jóval többet ér, mint amennyiért eladja a kerület.
Kupper András közölte, jogászaik vizsgálják, hogy érvényesíthető-e még büntetőjogi felelősségre vonás ebben az ügyben, illetve, hogy mekkora kár érte az önkormányzatot. Hozzátette: nem Leisztinger Tamásról van szó, hanem arról, hogy az önkormányzat veszít-e bevételt, vagy sem.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy „teljesen indokolatlan” volt zárt ülés elrendelésével a nyilvánosságot kizárni az ügy képviselő-testületi tárgyalásakor.
Molnár Gyula, a kerület szocialista polgármestere közölte: az önkormányzat három éve két célt tűzött ki maga elé. Egyrészt az elhanyagolt terület fejlesztésében volt érdekelt, másrészt pedig abban, hogy „egy adott pillanatban jó áron tudja értékesíteni az ingatlant„.
„Ez a pillanat most jött el”, mert úgy látjuk, hogy a projekt fejlesztési szempontból már visszafordíthatatlan, ráadásul az ingatlanrészt 40 százalékkal magasabb áron adtuk el a három évvel korábbi értékéhez képest.
Közölte, a fideszes politikusok nyilatkozatait személye elleni politikai támadásnak tartja. A politikusok által MSZP közelinek mondott Leisztinger Tamásra utalva pedig azt mondta: a kerület nem minősít politikailag, „mi a szomszédunkkal kötöttünk üzletet„.
„Nincs alternatíva” ebben a helyzetben. Sem jogszabálysértés, sem pedig vagyonvesztés nem történt, a fideszes politikusoknak pedig nincsenek megalapozott szakmai érvei – hangoztatta Újbuda szocialista polgármestere.
(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.