időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Az SPD szereti Moszkvát

Keresztes Lajos
2007.05.15. 10:50

A Frankfurter Allgemeine Zeitung részletesen foglalkozik az SPD-nek a putyini Oroszország iránti vonzalmával, óva intve attól, hogy Németország elforduljon a Nyugattól. A Der Spiegel a német külügyminiszter kétségbeesett csúcstalálkozó-mentő kísérletével foglalkozik.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Berthold Kohler A „putyinokrácia” ellenére új keleti politika című cikkében elemezi az SPD különleges moszkvai kapcsolatait. Vannak kijelentések a német „megilletődési” demokráciában, melyek nem kapják meg az őket megillető figyelmet. Ilyen a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjú, ahol Peter Struck SPD-frakcióvezető úgy fogalmazott, Németországnak egyforma távolságot kell tartania az Egyesült Államoktól és Oroszországtól. Ez a követelés elfordulást jelent a német külpolitika Adenauer óta meghatározó nyugati kötődésétől, melyet elfogadott a két első SPD-kancellár is. Oroszország viszont, ami belső rendszerét és birodalmi ambícióit illeti, lényegesen eltávolodott a nyugati demokráciafelfogástól. Egy ilyen állammal nem ápolhat Németország „egyenlő távolságot”, mint azzal az Egyesült Államokkal, mely az újkori történelem leghosszabb demokráciatörténelmére tekinthet vissza – írja Kohler.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hírmagazinban Steinmeiernek kell megmentenie a csúcstalálkozót című cikkében foglalkozik az EU–Oroszország találkozó szervezési nehézségeivel. Közvetlenül a csúcstalálkozó előtt olyannyira fagyossá váltak a kapcsolatok, hogy Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a mai napon Moszkvába utazik, hogy a legrosszabbat, a találkozó lemondását meghiúsítsa. Lengyelország mindeközben keményen bírálja a német uniós elnökséget a csúcstalálkozó rossz előkészítése miatt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.