időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Egyéves az őszödi beszéd – vitanapot kezdeményez a Fidesz

MNO
2007.05.17. 12:02

Rendkívüli nyári ülésszakot tart az Országgyűlés, a tervek szerint június 25-én lesz az utolsó ülésnap – jelentette be Mandur László, a parlament alelnöke a házbizottság csütörtöki ülését követően. A rendkívüli ülésezés oka, hogy végig tudják tárgyalni az összes előterjesztést, amelyben még az őszi ülésszakot megelőzően döntést kell hozniuk a képviselőknek.

A tervek szerint a Ház június 18-19-én és június 25-én ül össze a nyári rendkívüli ülésszak keretében, de ha szükséges, akár június 26-a is lehet az utolsó ülésnap – ismertette Mandur László a házbizottság ülését követően. Beszámolt arról, hogy a parlamentnek még 99 előterjesztésről kell döntést hoznia, ezek közül 75 törvényjavaslat, 15 határozati javaslat és 9 beszámolóhoz kapcsolódó határozati javaslat.

A kormány jelezte, hogy még 10 előterjesztést nyújt be, amelyek közül hatról még a nyári szünet előtt kell dönteni – közölte Mandúr, hozzátéve, hogy még nem tudja, milyen fajsúlyú témák szerepelnek a javaslatokban. Mandur László elmondta azt is, hogy a Fidesz közölte: június 6-ra politikai vitanapot kezdeményez „Egyéves az őszödi beszéd„ címmel. A házbizottság következő ülésén tárgyal erről.

Az Országgyűlés a jövő héten háromnapos ülést tart. Hétfőn zárószavazás lesz a földgázellátásról szóló törvény módosításáról, amely lehetővé teszi az „egyablakos kiszolgálású” nemzetközi szállítóvezetékek megépítésével kapcsolatos kérelmek kezelését. Ez azt jelenti, hogy a kereskedőknek és szállítóknak több országon áthaladó vezeték esetében is csak egyetlen társasággal kell szerződniük.

Dönt a parlament az egyes, a nemdohányzók védelmét szolgáló törvényi rendelkezések módosításáról szóló javaslatról. A fideszes képviselők által kezdeményezett módosítás szerint a hatóság egy évig megtilthatná dohánytermékek forgalmazását azoknak, akik 18 évnél fiatalabbnak adnak el cigarettát. A Ház szavaz a polgármesterek és a helyi önkormányzati képviselők összeférhetetlenségének megállapítására irányuló eljárással összefüggő törvénymódosításokról. Az előterjesztés azt a mulasztásos alkotmánysértést orvosolná, hogy a helyi önkormányzatokról szóló törvény általánosságban kizárja a bíróság döntése elleni jogorvoslat lehetőségét.

A keddi napirenden szerepel a rendőrségi törvény módosítása, amelyet a határőrség és a rendőrség integrációja indokol, és az ehhez kapcsolódó alkotmánymódosítás, mivel az alaptörvény jelenleg külön említi a rendőrséget és a határőrséget, mint önálló feladatkörrel rendelkező szervezetet. Az elfogadáshoz mindkét esetben kétharmados támogatás kell. Az integráció miatt szükséges egy új, az államhatárról szóló törvény megalkotása is, amelynek általános vitáját kedden kezdik a parlament.

Négy, oktatást érintő törvény módosításának vitáját is megkezdi a Ház, a javaslatok érintik a felsőoktatást, a közoktatást, a tankönyvpiac rendjét, a szak-, és felnőttképzést. Szerdán kezdik tárgyalni a Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslatot, és lezárják a rehabilitációs járadékról szóló törvényjavaslat általános vitáját.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.