Hivatali visszaélés, vesztegetés: börtönbe megy a főnyomozó

Jogerősen egy év börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla szerdán hozott jogerős határozatában azt a férfit, aki még rendőrként, hivatalával visszaélve követett el bűncselekményeket 2003 és 2005 között Pécsett.

MNO
2007. 05. 02. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táblabíróság Makai Lajos vezette büntető tanácsa Lakatos Zoltánt kétrendbeli hivatali visszaélésben és egyrendbeli vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedésben mondta ki bűnösnek, s megváltoztatta az első fokon eljárt Baranya Megyei Bíróság korábban rá kiszabott két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetését.

A bíró indoklásában elmondta: a korábbi határozattól eltérően azért döntöttek a felfüggesztés mellőzéséről, mert az ilyen és hasonló bűncselekmények kiváltképp veszélyesek a társadalomra, hiszen alkalmasak arra, hogy gyengítsék a hivatalos szervekbe vetett, jelenleg amúgy sem erős bizalmat.

A most ötvenéves Lakatos Zoltán a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának kiemelt főnyomozójaként 2003 nyarán próbavásárlást tartott egy utazási irodában, ahol kiderült: a vállalkozás nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az iroda tevékenységét felfüggesztették, Lakatos Zoltán azonban felajánlotta, a szükséges dokumentumok beszerzését kapcsolatain keresztül meggyorsítja az illetékes minisztériumban. Cserébe egyhetes ingyenes horvátországi nyaralást kért, amelyet elmondása szerint az ügyintézést meggyorsító minisztériumi alkalmazottnak ajánlott volna fel. Az ajánlatot az iroda vezetője elutasította.

A rendőr őrnagy 2005 januárjában megtudta, hogy hivatali szervek átfogó ellenőrzést tartanak a pécsi vásárcsarnokban. Erről telefonon tájékoztatta egyik ismerősét, aki a piacon ruhaneműket árusított, meghagyva, eladáskor ne feledkezzen meg a számlaadási kötelezettségről. Az információért cserébe burkoltan fogalmazva kedvezményeket kért, amennyiben nála vásárol.

A főnyomozó akkor is visszaélést követett el, amikor arra kérte a komlói rendőrkapitányság munkatársát, szüntesse meg az eljárást barátja ellen, akinek egy közúti ellenőrzés során elvették forgalmi engedélyét, mert nem tudta bemutatni autója kötelező biztosításának befizetését igazoló csekkjét.

A bíróság a nyomozó telefonbeszélgetéseiről készített rendőrségi hangfelvételek és tanúk vallomásai alapján látta bizonyítottnak a bűncselekmények elkövetését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.