időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Kóka: A modellek tekintetében jelentős vita van

MNO
2007.05.04. 16:19

Kóka János a kormánypártok közeledését várja a vasárnapi lovasberényi koalíciós egyeztetéstől, amelynek fő témája az egészségügyi reform lesz. Az SZDSZ elnöke erről sajtótájékoztatón beszélt pénteken Pécsett. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=409596&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Nem döntenek a több-biztosítós rendszerről Lovasberényben?</a><br><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=409673&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Kuncze Gábor, mint a következő köztársasági elnök?</a><br>

Mindkét oldalon megfelelő szakmai és politikai muníció gyűlt fel, hogy az álláspontjainkat ne csak a biztosítás kérdéseiben, hanem az egészségügyi reform nagyon sok részkérdésében ütköztessük – mondta a liberális pártelnök, gazdasági miniszter.

Hangsúlyozta: bízik abban, hogy Lovasberényben „előre tudnak haladni„, és május végéig lezárják a több-biztosítós rendszerről, valamint az egészségügyi reform további lépéseiről szóló tárgyalásokat. A tervezett menetrend alapján az új biztosítási rendszerről szóló törvényjavaslat szeptemberben a parlament elé kerülhet, jövő januárban pedig életbe is léphet.

Kóka János beszámolt arról, hogy a koalíciós egyeztetésen a szabad demokraták képviseletében tízen vesznek részt. A pártelnök mellett ott lesz Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, tanácsadóként Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter és Bokros Lajos, valamint Horn Gábor koalíciós államtitkár és Eörsi Mátyás parlamenti frakcióvezető.

– Szakmai érvek nehézfegyverzetével készülünk vasárnapra, és abban bízunk, hogy ezek az érvek meggyőzik a koalíciós partnert arról, hogy az általunk képviselt, egyébként Európa számos országában sikerrel bevezetett biztosítási modell jól működik – jelentette ki a pártelnök.

Reményét fejezte ki, hogy a kérdést sikerül kiemelni „a hitvita szférájából”, és a résztvevők nem érzelmi meggyőződés alapján szavaznak majd az egy vagy több biztosító mellett, hanem meghallgatják és megértik egymás érveit, így sokkal inkább szakmai döntés születhet.

Kóka János úgy vélte: a szocialisták és a liberálisok a reform végső céljában, a rendszer tisztításában, a nyújtott szolgáltatás minőségének javításában és a finanszírozhatóság elvében egyetértenek. A modellek tekintetében azonban jelentős vita van.

– Szerintem ma a betegeknek nagyon kis részét érdekli, hogy a koalíciós pártok milyen meggyőződés mentén, hogy hívják a modelljüket. Őket az érdekli, melyik lesz az a rendszer, amely megszünteti a hálapénzt, melyik lesz finanszírozható, amelyik nyújt jobb minőségű szolgáltatásokat – tette hozzá a politikus.

Utalt arra, hogy az SZDSZ ügyvivői testülete a napokban egy kompromisszumos, vegyes modellről határozott. Ez egyaránt teljesíti az MSZP-nek az OEP-pel kapcsolatos elvárásait és a liberális pártnak a versennyel kapcsolatos követelményeit.

Kitért rá: abban egyetértés van, hogy Magyarországon amerikai típusú egészségbiztosítási rendszert senki nem szeretne, mindkét koalíciós párt nemzeti kockázatközösségben és társadalmi szolidaritásban gondolkodik.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha nem sikerül megegyezni a szocialistákkal a biztosítási modell kérdésében, a pártelnök azt mondta: mindenképpen megállapodásra, a koalíciós együttműködés folytatására, világos reformmenetrend elkészítésére és betartására készül.

A miniszterelnökkel tervezett találkozójával kapcsolatban kitért rá: már vasárnap tárgyal Gyurcsány Ferenccel az egészségügyi reform biztosítási oldalának kérdéseiről, majd a reform más részkérdéseiről, és később a konvergenciaprogramról is. Kettejük következő megbeszélése tervei szerint a jövő hét végén várható.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.