Fidesz: Mennyiért vették meg a szakszervezeti vezetőket?

A Fidesz követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a MÁV és a reprezentatív szakszervezetek közötti titkos megállapodásokat, amelyekkel „megveszik" az érdekképviseleti vezetők hallgatását – mondta Kontur Pál, az ellenzéki párt munkástagozatának vezetője.

MNO
2007. 06. 14. 10:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Követeljük, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a MÁV és szakszervezeti vezetők között köttetett titkos szerződéseket, valamint azt, hogy az egyes szakszervezetek számára biztosított kiemelt bértömeget miként osztották el – hangsúlyozta a politikus, aki szerint a közvéleménynek joga van azt is megtudni, hogy a mennyit keresnek a MÁV-nál az érdekképviseletek vezetői.

Kontur Pál felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a MÁV titkos szerződést kötött a szakszervezeti vezetők kiemelt fizetésére vonatkozóan. Szerinte a „MÁV-vezérek„ úgy akarják elhallgattatni az egyre komolyabb megélhetési problémákkal küzdő alkalmazottakat, hogy „megveszik” szakszervezeti vezetőiket.

Miközben a MÁV évről évre hatalmas veszteségeket termel, miközben szárnyvonalakat zárnak be, és négy év alatt 11 ezer embert bocsátottak el, most sokszázezres fizetéssel akarják megvenni a szakszervezeti vezetők hallgatását, együttműködését – fogalmazott a politikus.

Szerinte az új arisztokrácia a milliárdos kormánnyal az élén lenézi a munkásokat és az alkalmazottakat, ami abból is látszik, hogy szerintük nem a bérből és a fizetésből élőket kell megfizetni, hanem a szakszervezeti vezetőket kell kilóra megvenni állami pénzen.

Megjegyezte: tele zsebbel nem jellemző a szakszervezeti vezetőkre, hogy bérharcokat és sztrájkot hirdessenek. Mint mondta, az érdekképviseleti vezetők már eddig is 700-800 ezer forintot kerestek havonta, szemben a vasúti dolgozók többségével.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, titkos megállapodást kötött a MÁV Zrt. és három reprezentatív vasutas-szakszervezet az érdekképviseleti vezetők és tisztségviselők fizetéséről, amely szerint két szakszervezetnél mindegyik esetében harminc tisztségviselő – vezetőkkel együtt – havonta 700 ezer forint jövedelemben részesül. A MÁV illetékesei és szakszervezeti vezetői a hírre úgy reagáltak, hogy a szakszervezeti vezetők javadalmazása a MÁV-nál a MÁV humánpolitikai csoportjához tartozó főosztályvezetők alapbéréhez igazodik, és nyilvános megállapodások szabják meg az erre szolgáló bérkeretet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.