Hűségjutalom: most jó lenni Kóka és Gyurcsány barátjának

Állami cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagságaival jutalmazzák embereiket a kormánypártok. A Heti Válasz összeállítása szerint a havi 130-tól 660 ezer forintig terjedő javadalmazással járó tisztségeket vezető kormánypárti politikusok háttéremberei és korábbi cégtársai kapják rendre, de az it-kben és az fb-kben helyet kapnak volt kormánytagok is. A hetilap szerint Kóka János élen jár az ilyen jutalmazásokban.

MNO
2007. 06. 14. 11:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági miniszter például nemrégiben tizenegy tagúra bővítette a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF), korábbi nevén: Nemzeti Autópálya Zrt. hatfős igazgatóságát, s az új helyekre három emberét – Horváth Lászlót, Kákosy Csabát és Baranyi Imrét – ültette le.

Az SZDSZ-elnökválasztás idején Kóka mellett kampányfőnökösködő Baranyi Imre a NIF mellett a magánosítás előtt álló MÁV Cargo Zrt.-től is havi tiszteletdíjat kap. A tárcavezető kabinetfőnöke, Kákosy Csaba három állami társaságnál jut pluszjövedelemhez, a volt elenderes „cégbizalmiak„ közül pedig a szombathelyi Horváth László számít álláshalmozónak.

Kóka jutalmazási gyakorlata mellett a hetilap példaképp Wekler Ferenc tisztségeit is felsorolja, aki először a Mecseki Erdészeti Zrt., majd a paksi atomerőmű igazgatóságában is széket kapott – miközben a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöki posztjával egyszer már „kifizette” őt a politika. Kóródi Mária volt környezetvédelmi miniszter pedig a Gyulai Erdészeti és Vadászati Zrt., Csepeli György egykori informatikai államtitkár, a Kóka vezette GKM közpolitikai vezetője a Magyar Posta igazgatósági tagja lett.

A szociknál sincs ez másképp

A régi MSZP-elit és Gyurcsány Ferenc emberei egyaránt ott vannak már az állami céges szférában a hetilap szerint. Szilvásy György kancelláriaminiszter volt KISZ-es munkatársa, Alács Tibor például hét köztulajdonú vállalatnál is pozíciót kapott. A Magyar Úttörők Szövetségének rendszerváltás előtti főtitkára, Varga László tavaly nyáron lett a Szerencsejáték Zrt. igazgatósági elnöke havi 657 ezer forintért. A Kulcsár-ügy érintettjei közé sorolt Karl Imre – a Magyar Villamos Művek stratégiai vezérigazgató-helyettese – másfél hónapja tag a paksi atomerőmű felügyelőbizottságában is. Az újabban az igazságügyi tárca tanácsadójaként mutatkozó Lusztig Péter pedig felügyelőbizottsági tag a BM Beruházási Zrt.-ben.

Szépen hoznak ezek a tagságok

A nevesebb állami társaságok igazgatósági tagjai – a költségtérítésen túl – havi 145 és 260 ezer, elnökei pedig 150 és 660 ezer forint között keresnek (a szerényebb összeg a kormányzati portált is üzemeltető Kopint-Datorg Zrt.-nél jár, a nagyobbik a Szerencsejáték Zrt.-nél). A kisebb leterheltséggel járó felügyelőbizottsági tagságért „csak” 130-230 ezeret fizetnek a Heti Válasz összesítése szerint.

(Heti Válasz)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.