időjárás 30°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Lövöldözés volt egy koppenhágai bevásárlóközpontban

Hűségjutalom: most jó lenni Kóka és Gyurcsány barátjának

MNO
2007.06.14. 11:22

Állami cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagságaival jutalmazzák embereiket a kormánypártok. A Heti Válasz összeállítása szerint a havi 130-tól 660 ezer forintig terjedő javadalmazással járó tisztségeket vezető kormánypárti politikusok háttéremberei és korábbi cégtársai kapják rendre, de az it-kben és az fb-kben helyet kapnak volt kormánytagok is. A hetilap szerint Kóka János élen jár az ilyen jutalmazásokban.

A gazdasági miniszter például nemrégiben tizenegy tagúra bővítette a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF), korábbi nevén: Nemzeti Autópálya Zrt. hatfős igazgatóságát, s az új helyekre három emberét – Horváth Lászlót, Kákosy Csabát és Baranyi Imrét – ültette le.

Az SZDSZ-elnökválasztás idején Kóka mellett kampányfőnökösködő Baranyi Imre a NIF mellett a magánosítás előtt álló MÁV Cargo Zrt.-től is havi tiszteletdíjat kap. A tárcavezető kabinetfőnöke, Kákosy Csaba három állami társaságnál jut pluszjövedelemhez, a volt elenderes „cégbizalmiak„ közül pedig a szombathelyi Horváth László számít álláshalmozónak.

Kóka jutalmazási gyakorlata mellett a hetilap példaképp Wekler Ferenc tisztségeit is felsorolja, aki először a Mecseki Erdészeti Zrt., majd a paksi atomerőmű igazgatóságában is széket kapott – miközben a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöki posztjával egyszer már „kifizette” őt a politika. Kóródi Mária volt környezetvédelmi miniszter pedig a Gyulai Erdészeti és Vadászati Zrt., Csepeli György egykori informatikai államtitkár, a Kóka vezette GKM közpolitikai vezetője a Magyar Posta igazgatósági tagja lett.

A szociknál sincs ez másképp

A régi MSZP-elit és Gyurcsány Ferenc emberei egyaránt ott vannak már az állami céges szférában a hetilap szerint. Szilvásy György kancelláriaminiszter volt KISZ-es munkatársa, Alács Tibor például hét köztulajdonú vállalatnál is pozíciót kapott. A Magyar Úttörők Szövetségének rendszerváltás előtti főtitkára, Varga László tavaly nyáron lett a Szerencsejáték Zrt. igazgatósági elnöke havi 657 ezer forintért. A Kulcsár-ügy érintettjei közé sorolt Karl Imre – a Magyar Villamos Művek stratégiai vezérigazgató-helyettese – másfél hónapja tag a paksi atomerőmű felügyelőbizottságában is. Az újabban az igazságügyi tárca tanácsadójaként mutatkozó Lusztig Péter pedig felügyelőbizottsági tag a BM Beruházási Zrt.-ben.

Szépen hoznak ezek a tagságok

A nevesebb állami társaságok igazgatósági tagjai – a költségtérítésen túl – havi 145 és 260 ezer, elnökei pedig 150 és 660 ezer forint között keresnek (a szerényebb összeg a kormányzati portált is üzemeltető Kopint-Datorg Zrt.-nél jár, a nagyobbik a Szerencsejáték Zrt.-nél). A kisebb leterheltséggel járó felügyelőbizottsági tagságért „csak” 130-230 ezeret fizetnek a Heti Válasz összesítése szerint.

(Heti Válasz)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.