A fogyasztók számára kellemetlen hír előzménye, hogy a tavalyi madárinfluenza-pánik következtében csökkent a hazai baromfihús iránti kereslet, jóval olcsóbbá vált a csirke- és a pulykahús ára, ugyanakkor visszaesett a tartási kedv. A termelés visszafogása Európa-szerte meglehetősen jelentős volt: 30–40 százalékkal kevesebb baromfitermék került piacra. Bár a kereslet a riadalom lecsengése után visszaállt a korábbi szintre, az alacsony árak egy ideig nem változtak, mert a kereskedelem – leginkább a nagy áruházláncokon keresztül – az Európában hiányzó mennyiséget olcsó brazil csirkével pótolta. A mostani fordulat oka, hogy a dél-amerikai kontinensen nemrégiben baromfipestis tört ki, így az európai piacról kiesett évi 280–300 ezer tonnás mennyiséget nem lehetett azonnal máshonnét pótolni.
A keresleti piac kialakulását jelzi, hogy a Magyarországról korábban nemigen vásárló angol, holland, lengyel, olasz és cseh kereskedők is megjelentek a hazai feldolgozóknál, kiszállítható áru felől érdeklődtek. Ezzel párhuzamosan egyes nagy áruházláncok pultjairól átmenetileg eltűnt a baromfihús. Bárány László ennek tudja be, hogy a múlt hét végén bejelentett termelőihúsár-emelést vita nélkül tudomásul vették a magyar piacot döntően befolyásoló hipermarketek.
A terméktanács elnöke szerint tartósan számolhatunk a baromfitermékek drágulásával, mert a termelés költségei várhatóan tovább emelkednek. Különösen a takarmányárak növekedése jelenthet árfelhajtó erőt, aminek oka, hogy a nagy gabonatermelő országok kukorica- és búzavetései komoly természeti csapásokat szenvedtek.
(Részletek a Magyar Nemzet 2007. június 11-i számában)
Orbán Viktor: Megvan a bérmegállapodás!