Mégsem volt jogos Keller adatgyűjtése Polt trófeáiról?

Hatályon kívül helyezte Keller László volt közpénzügyi államtitkár egykori tanácsadójának adatvisszaélési ügyében az elsőfokú bíróság felmentő ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla, és új eljárásra utasított. Szőke Péter Szabolcs még 2004-ben jogosulatlanul kért be somogyi vadászati naplókat, melyek felhasználásávak Polt Péter akkori legfőbb ügyész vagyonbevallását próbálták megkérdőjelezni.

MNO
2007. 06. 15. 10:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal vádirata szerint 2004 tavaszán Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára és beosztottja, Szőke Péter Szabolcs – a büntetőeljárás egyetlen vádlottja – jogosulatlanul kérte be a Somogyi Földművelésügyi Hivataltól a megye üzemi vadászterületeinek vadászati naplóiról és trófeabírálati összesítőiről készült másolatokat 2000. január 1-jéig visszamenőleg.

Keller László akkor vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett az Országgyűlés mentelmi bizottságánál az akkori legfőbb ügyész ellen, mert úgy vélte, hogy Polt Péter vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel vadásztrófeáit.

Az adatgyűjtés 2004 májusában leállt, az adatvédelmi biztos kifogásai, illetve a kipattant politikai viták miatt.

Keller László egy korábbi tárgyaláson elmondta: vadászati visszásságra utaló adatok nem érkeztek hozzá.

Keller László szocialista képviselő esetében személyes adattal való visszaélés és hivatali visszaélés gyanúja miatt kezdeményezte a legfőbb ügyész a mentelmi jog felfüggesztését 2004 decemberében. Az Országgyűlés azonban úgy döntött, nem függeszti fel a politikus mentelmi jogát, így ellene az ügyészség nem is emelhetett vádat, ügyében megszüntették a büntetőeljárást. Keller László politikai főtanácsadóját ugyanakkor a Fővárosi Bíróság tavaly decemberben első fokon felmentette.

Pénteken ezt a döntést helyezte hatályon kívül, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Fellebbviteli Főügyészség indítványának megfelelően megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt.

Az ügyet első fokon Varga Zoltán, a móri ügy bírája tárgyalta, de a megismételt elsőfokú eljárásban már a tábla rendelkezése szerint a Fővárosi Bíróság egy másik tanácsának kell ítéletet hoznia.

Fidesz: Keller-ügy – pandúrból rabló

2002-ben az MSZP-SZDSZ kormány hajtóvadászatot indított mindenki ellen, aki valamilyen formában részt vett a polgári kormányban, vagy segítette annak munkáját. A hajtóvadászat élére Keller Lászlót állították, „közpénzügyi államtitkárként”. Ezalatt 11 millió forintnyi fizetést tehetett zsebre, járt neki titkárnő, autó, mobiltelefon, és egy 11 fős államtitkárság dolgozott a keze alá. Az egységnyi idő alatt megtett legtöbb sikertelen feljelentés kétes értékű világcsúcstartójának kudarca nemrég vált teljessé, amikor bűncselekmény hiányában véget ért az utolsó olyan eljárás is, melyet a polgári kormány időszakában történt események miatt indíttatott a főinkvizítor. – áll Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivőjének sajtóközleményében.

Az öt évig húzódó eljárás során az egyik ártatlanul megvádolt személy – a szervezet Győr-Moson-Sopron megyei hivatalvezetője – időközben öngyilkos lett. Most fordult a kocka, újabb ügy bizonyítja, hogy a törvénytelenségeket a másik oldalon kell keresni: a Fővárosi Ítélőtábla ma hatályon kívül helyezte az első fokú bíróság felmentő ítéletét Keller László volt közpénzügyi államtitkár egykori tanácsadójának adatvisszaélési ügyében, és új eljárásra utasított. Az ügyben annak idején Keller ellen is vádat akart emelni az ügyészség, de a szocialista többségű Országgyűlés nem függesztette fel a mentelmi jogát, párttársai falaztak neki. Egyszer Keller László úgy nyilatkozott munkájáról, hogy „a lényeg a gyors reagálás”. Igaza van: mindezek után gyorsan bocsánatot kell kérni, és gyorsan el kell távozni a közéletből! – áll a Fidesz sajtóközleményében.

(MTI, OS)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.