Szabadlábon védekeznek a vesztegető borsodi autópályarendőrök

Szabadlábon védekezhetnek a Borsodban vesztegetés miatt letartóztatott, és május vége óta fogva tartott rendőrök péntektől. A REBISZ Autópálya-rendőrség 14 tagjára a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség főügyész-helyettese végrehajtandó szabadságvesztést kér – ezt maga a megyei főügyész-helyettes jelentette be.

MNO
2007. 06. 15. 9:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatali helyzetükkel visszaélő, vesztegetés miatt gyanúsított rendőrök előzetes letartóztatása péntektől véget ér, mert az eddig beszerzett bizonyítékok megerősítették a megalapozott gyanút, így a továbbiakban nem kell tartani attól, hogy az eljárás sikerét a gyanúsítottak meghiúsítanák – mondta Mészáros János.

A megyei főügyész-helyettes hozzátette: az egy hónapja előzetes letartóztatásban lévő, a REBISZ Autópálya-rendőrség emődi és káli alosztályainál szolgálatot teljesítő rendőrök ügyében a végső döntés hónapok múlva születhet csak meg.
-Összesen 400 tanú kihallgatása szükséges az ügyben, eddig 150 embert hallgattunk meg – mondta. Megjegyezte: az ügyészség a rendőrökre végrehajtandó szabadságvesztést kér majd.

A gyanúsítottakat május 17-én – titkos adatgyűjtést követően – vette őrizetbe a rendőrség. A nyomozást a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata feljelentése alapján indította a Miskolci Nyomozó Ügyészség. A rendőröket és néhány vállalkozót folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntettével vádolják.

Feltételezések szerint a rendőrök hivatali helyzetükkel visszaélve rendszeresen jogtalan anyagi előnyhöz – vagy annak ígéretéhez – jutottak több autómentéssel foglalkozó vállalkozótól. Az anyagi előnyhöz a gyanúsítottak annak ellenszolgáltatásaként juthattak, hogy az M3-as autópályának az illetékességi területükhöz tartozó szakaszairól a baleset, műszaki meghibásodás, vagy más ok miatt elszállítandó autók mentéséhez kizárólagosan bizonyos vállalkozók szolgáltatásait vették igénybe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.