Szilvásy közölte: távozik a MeH éléről

Szilvásy György közölte, hogy még a héten távozik a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) éléről. A leköszönő kancelláriaminiszter szólt arról is, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) körüli botrányok, valamint családi okok miatt hagyja ott a bársonyszéket. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor nem sokkal később azt mondta, még nem döntött ez ügyben. A Független Hírügynökség azonban lapunknak megerősítette, riporterüknek Szilvásy beismerte távozását. A Fidesz arra kéri a miniszterelnököt, hogy saját vállalatbirodalmán belül keressen állást a távozó kancelláriaminiszternek, és ne adjon közpénzt a kezébe.

MNO
2007. 06. 14. 12:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilvásy György csütörtökön elmondta, hogy három lehetőség merült fel az ő jövőjével kapcsolatban: a polgári titkosszolgálatok vezetése tárca nélküli miniszterként, az újonnan létrejövő Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetése, valamint a kormányzati informatika vezetése – közölte a Hír TV a Független Hírügynökségnek adott nyilatkozatot. Szilvásy azt is elmondta, hogy elsősorban családi okok – nemrég született gyermeke – és a terhelés csökkentése miatt válik meg a MeH vezetésétől, de azt sem tagadta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatallal kapcsolatos sorozatos botrányok is közrejátszanak távozásában.

Szólt arról is, hogy mind a három lehetőség közel áll hozzá, és szívesen elvállalná, ez azonban elsősorban a miniszterelnök döntése. A leköszönő miniszterrel kapcsolatban lapunk megkereste a Kormányszóvivői Irodát, ahol későbbre ígértek tájékoztatást.

Gyurcsány majd, ha döntött, bejelenti

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem erősítette meg a kancelláriaminiszter távozásáról szóló híreket csütörtöki sajtótájékoztatóján. – Ez akkor tény, amikor bejelentem, és most még nem jelentettem be – közölte a kormányfő. Arra a kérdésre, hogyan dől el, milyen új posztot kap Szilvásy György, azt válaszolta: úgy, hogy eldönti. Hozzátette: ilyen döntések előtt konzultál a szocialista párt vezetőivel, és tájékoztatja a koalíciós partnert is.

Arra a felvetésre, hogy mikorra várható a kormányátalakítás, azt mondta: erre nem tud válaszolni. A miniszterelnök egy másik kérdésre reagálva úgy fogalmazott: ha lesz kormányátalakítás, akkor majd elmondja annak indokait és szempontjait.

Kora délután a Kormányszóvivői Iroda közleményt adott ki az ügy kapcsán. Mint írják: Szilvásy György nem nyilatkozott a nap folyamán újságíróknak, így nem is erősített meg semmilyen, vele kapcsolatos találgatást sem. A Független Hírügynökségtől azonban lapunknak elmondták: riporterüknek Szilvásy beismerte távozását.

Fidesz: A miniszterelnök saját vállalatbirodalmán belül keressen állást Szilvásynak

A Fidesz arra kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy saját vállalatbirodalmán belül keressen állást a sajtóhírek szerint távozó kancelláriaminiszternek, és ne engedjen Szilvásy György kezébe közpénzt adni – mondta Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

– Azzal a kérdéssel fordulunk Gyurcsány Ferenchez, ha valóban annyira szívéhez nőtt Szilvásy György, hogy ha nem válik be egyik munkahelyen, nem válik egy másikon, akkor saját vállalatbirodalmán belül keressen neki valamilyen munkahelyet, hagyják a közszférát, ne engedjenek Szilvásy György kezébe közpénzeket adni, és ne engedjék további működését – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A frakcióvezető utalt arra, hogy sajtóhírek szerint a kancelláriaminiszter, amennyiben távozik, a polgári titkosszolgálatokat, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t vagy a kormányzati informatikát irányítaná. Navracsics Tibor úgy vélte: Szilvásy György egyéves miniszterségét egészen sok botrány jellemzi, de a most felvetődött posztokra sem lenne alkalmas.

Kiszivárogtatott információk szerint Szilvásy Györgyöt Kiss Péter váltja a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) élén, s a jelenleg a munkaügyi és szociális tárcát irányító Kiss június végéig leteszi kancelláriaminiszteri esküjét. Továbbá információk szerint az is eldőlt, hogy a miniszteri poszton Kiss utóda Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke lesz.

MTI
(MNO, hirtv.hu, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.