10-15 milliárdot bukott Újbuda az öböl-projekten?

Újbuda 10-15 milliárd forint haszontól esett el a kerületi önkormányzat vezetésének hibás ingatlanhasznosítási döntései miatt – közölte Kupper András, a Fidesz és Mészáros József, a KDNP helyi politikusa. Véleményük szerint politikai felelősség terheli a kerület vezetőit az úgynevezett öböl-projekt miatt, és azt is elképzelhetőnek tartják, hogy jogi útra terelik az ügyet.

MNO
2007. 09. 24. 10:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki politikusok azt követően beszéltek erről, hogy a XI. kerületi képviselő-testület a napokban zárt ülésen megtárgyalta az önkormányzati ingatlanhasznosításokat vizsgáló bizottság jelentését. Utaltak arra, hogy az MSZP-SZDSZ-MDF koalíciós többség csak a saját maguk által készített jelentést tárgyalta, illetve fogadta el, az ellenzék változatát pedig arról leválasztotta.

Kupper András szerint a kerületi vezetés egyebek mellett azzal okozott kárt az önkormányzatnak, hogy a Leisztinger Tamás, MSZP-közeli vállalkozóval közös kft.-be a piaci érték alatt vittek be ingatlanokat. Az újbudai öbölháborúnak nevezett vita előzménye, hogy a kerület négy éve 36 hektárnyi, a Lágymányosi-öbölnél fekvő ingatlant apportált az említett közös társaságba. Az önkormányzat 2006 decemberében, egy százalék híján eladta összes üzletrészét Leisztinger Tamásnak, aki később az ár többszöröséért továbbértékesítette üzletrészének egyrészét egy portugál ingatlanfejlesztőnek.

Ez utóbbi értékesítés összege ugyan nem nyilvános, ám Kupper András szerint nem túlzás azt állítani, hogy az önkormányzat 10-15 milliárd forint haszontól esett el. A fideszes politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kerület milliárdokat veszített a projekten, annak az első üteme sem fejeződött be, pedig a határidő 2005 decembere volt, és még a végállapotokra vonatkozó tervek sem készültek el.

Mészáros József szerint egy ilyen veszteséget politikailag nem lehet megúszni. Utalt arra, hogy az említett összeg a kerület éves költségvetésének a fele, és arra is felhívta a figyelmet, hogy éppen forráshiányra hivatkozva döntött a koalíciós többség iskolák bezárásáról, illetve összevonásáról.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.